• 28 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Програмите за справяне с гнева, след домашно насилие

Програмите за справяне с гнева, след домашно насилие

/КРОСС/ Домашните насилници да посещават програми за справяне с гнева. Това е един от акцентите, които държавата поставя в Националната програма за защита от домашното насилие. В такава програма влезе репортерът на NOVA Виктория Бояджиева, за да ни срещне с мъж, изпратен от съда в програма за справяне с агресията, и с неговия терапевт.

„Когато съдът издаде заповед за незабавна защита, предполагаемият насилник се изпраща в такава програма за справяне с гнева. Тя трае около 3 месеца. Става въпрос за групови сеанси, при които изпратените там се събират и дискутират проблемите си. Едно от упражненията е да им се пускат филмчета за домашното насилие от гледната точка на дете. Според психолози много от тях се пречупват на това упражнение, тъй като разпознават себе си от детството си", разказа Виктория Бояджиева.

„Друго упражнение е ролеви игри, за да развият емпатия. Много от тях в последствие се обръщат към психолозите за индивидуални сесии, ходят доброволно. Накрая на програмата психолозите изпращат становище на съда с оценка до каква степен този човек има риск да извърши нещо по-страшно от това, което вече е извършил. Те не скриват, че в много от случаите си имали усещането, че срещу тях стои човек, който е способен да извърши убийство и би го направил, ако не е спрян от властите", разказва Виктория Бояджиева.

Тя ни среща с мъж, с висок статут в обществото. Той и неговата бивша съпруга имат свои бизнеси. В един момент влизат в пререкания. Тя се оплаква на властите, че е жертва на домашно насилие. Съдът намира основание да издаде ограничителна заповед.

Той е изпратен в програма за справяне с гнева и я изкарва. Две години и половина по-късно е оправдан от съда.

„Ние бяхме много здраво и сплотено семейство". Това разказва мъж, осъден за домашно насилие.

Хората в България по статистика се развеждат по основно три причини - изневери, финансови проблеми и роднини. Неговото семейство се разпаднало заради роднини, смята той.

„Всяко семейство има проблеми и конфликти. При нас започнаха около 2 години преди събитието, преди съпругата ми да бъде подкокоросана да заведе дело срещу мен. Разправи и скандали, но не имало и физическо насилие", казва мъжът.

„Съпругата ми твърдеше и има искова молба, в която се твърди, че съм я пребивал и така нататък. И на база на това аз бях изпратен на тази програма. Беше ми заведено дело от бившата ми съпруга по Закона за защита от домашното насилие. Беше издадена ограничителна заповед. Но докато тече делото две години и половина, докато бъда оправдан, а аз бях оправдан, трябваше да изпълня разпореждането на районния съд", разказва мъжът.

„Между двамата партньори има история на конфликти. И тези конфликти със сигурност са насилие. Това са обиди, това са заплахи, преминати са много граници. Достатъчно е да стана, да ви бутна и да седнете на стол - вече сме във фазата на физическо насилие", обясни психологът Камелия Босилкова.

Според анонимния мъж, осъден за домашно насилие, този закон се използва често за изнудване на съпрузите.

„Мъжете в България са подложени на огромно насилие, домашно насилие и психическо насилие по страна на бившите си съпруги", казва той.

„Всички са жертви, другата страна е виновна, аз нищо не съм направил. Абсолютно отрицание на това, което се е случило. Единици са тези обаче, които са казали: „Да, признавам си, ударих". Или: „Да, признавам си - упражнявах насилие. И съжалявам". Съжалявам почти не се чува", разказва психологът Камелия Босилкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.