• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7582
  •  GBP / BGN 2.3222
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Съюзниците демонстрират своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на НАТО

Съюзниците демонстрират своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на НАТО

/КРОСС/ На срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ, съюзниците декларират за пореден път своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на най-успешния политико-военен съюз.

Министър Атанас Запрянов участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министъра на отбраната Аделина Николова като част от българската делегация, ръководена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев.

Извън официалната програма на срещата на върха, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на Алианса за Черноморския регион. Изграждането на щаба ще допринесе за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.

Министър Запрянов участва още в церемония по подписването на писма за намерение за изграждане на хармонизирани коридори за военна мобилност между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Те ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В България щяло да има щаб на НАТО по координиране на специалните операции. Още една цел за руските ракети. Нашето ПВО сме дали на Украйна като руско въоръжение с отпаднала необходимост.

12.07.2024 07:56:11

диверсификацията в действие

В Монтана започна подписка срещу създаването на депо за радиоактивни отпадъци от АЕЦ Козлодуй. Що така бе, Миме? Шо чича ти Сам не си взема отпадъците, както правеха лошите руснаци?

12.07.2024 06:25:03

Анонимен

България ще участва в новата мисия на алианса Помощ за сигурността и обучение от НАТО за Украйна (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU), потвърди той. Посредством новата мисия, която ще бъде базирана в град Висбаден, в централната германска провинция Хесен, пактът ще започне официално да координира военната помощ за Киев - задача, която досега бе изпълнявана от контактната група за Украйна, оглавявана от Съединените щати. НО: "България по никакъв начин не е част" от конфликта в Украйна,допълни Запрянов. Явно тоя си мисли, че ядем доматите заедно с колците. Освен това НАТО ще изпрати свой специален представител в Киев, който ще координира на място политическата и практическата подкрепа за Украйна. Запрянов изрично посочи, че това ще е политическа, а не военна длъжност-вервайте..

12.07.2024 06:15:35

Анонимен

Лидерите на 32-те страни членки на Алианса говорят много за мир, но трябва да сме наясно,че се готвят за война. Или по-скоро няколко войни. Членовете на НАТО излязоха с красива формулировка по отношение на Украйна, според която евентуалното членство на Киев в Алианса се признава за неизбежно. „Възможна неизбежност“ е оксиморон и човек би могъл да се смее на опитите на натовските „филолози“, ако по този начин страните членки на блока не демонстрираха неизбежното си намерение да използват всяка възможност да продължат да изграждат отношения с Русия според конфронтационен модел. Основното искане на Русия, което трябва да бъде изпълнено, за да започнат мирни преговори, е създаването на демилитаризирана буферна зона в Източна Европа, за да гарантира тя своята сигурност. Освен това проблемът е много по-широк, отколкото само Украйна. Проблемът е и в други съюзници на САЩ в НАТО, които доброволно предоставят своята територия за плацдарм за агресия срещу Русия и въоръжените си сили за организиране на антируски провокации. За да разсее окончателно всякакви съмнения относно курса на НАТО в руската посока, Йенс Столтенберг, който напуска поста генерален секретар на Алианса, прокара предложение, според което страните от НАТО ще се ангажират да доставят най-малко 40 милиарда долара оръжия за Украйна от догодина!!!

12.07.2024 05:52:47

Анонимен

На снимката са трима глупаци, правещи се на велики.Жалко, че липсва лайняната лелка, да е пълна картината.

11.07.2024 23:11:05

Анонимен

Прословутият член 5 от колективния договор на НАТО гласи: Ако някоя страна членка бъде подложена на външна агресия, всяка от страните членки сама си решава дали да помогне на нападнатата страна. Както каза един български министър: Да го духат бедните и глупавите.

11.07.2024 23:01:13

Анонимен

Силата на НАТО се вежда в Украйна. Единството е в глупавото намерение да победят Русия. А решителността за директен сблъсък с Русия отсъства.

11.07.2024 21:32:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.