• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Сергей Рябков: Възможна е нова конфронтация с НАТО

Сергей Рябков: Възможна е нова конфронтация с НАТО

/КРОСС/ Ако НАТО и САЩ не отговорят на искането на Русия за гаранции за сигурност, това може да доведе до нов кръг на конфронтация, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за РИА Новости.

„Липсата на напредък към политико-дипломатическо решение на този проблем ще доведе до това, че нашият отговор ще бъде военен и военно-технически", каза Рябков.

По-рано той каза, че една от основните притеснения на Москва е свързана с факта, че оръжейни системи, забранени по-рано от Договора за РСМД, скоро може да се появят в Европа по предложение на партньорите от НАТО.

„Тоест това ще бъде следващият кръг, ще бъде появата на такива средства от наша страна. Сега те не съществуват, имаме едностранен мораториум, призоваваме този мораториум да влезе в НАТО и Съединените щати. Отговорът в най-добрия случай е „първо елиминирате системите, довели до разпадането на Договора за ликвидация на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) „- сякаш не са други геополитически съображения, които са накарали Съединените щати да се оттеглят от Договора -" и след това ние ще погледнем нещо друго",  каза заместник-министърът.

В началото на 2019 г. Вашингтон обяви едностранното си оттегляне от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (ДРСМД), обвинявайки Русия в продължително нарушаване на този договор. Москва отрича всички обвинения. Споразумението приключи на 2 август 2019 г.

По-късно руският президент Владимир Путин обяви нова инициатива за разрешаване на ситуацията с нарастващото напрежение в Европа след оттеглянето на САЩ от Договора за РСМД. По-специално той каза, че Москва е готова по собствена свободна воля да не разполага с ракети 9М729 в европейската част на Руската федерация, но при условие на реципрочни стъпки от НАТО. Той също така предложи алиансът да тества комплекси Aegis Ashore с пускови установки Mk-41 в бази в Европа и ракети 9M729 в съоръжения в Калининград. На срещата на върха на НАТО, проведена през юни, нейните участници заявиха, че не считат за приемливо предложението на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа след прекратяването на съответния договор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никой нормален не може да си представи горещ конфликт между НАТО(САЩ) и Русия, защото това ще означава самоубийство, ако някой западен ястреб не го желае. Практиката показва, че войни се предизвикват изкуствено в отделни страни, за да се изпробват силите за сметка на нещастието на хората, но това не ги интересува, а проглушават ушите на света за човешките права. Политиката на конфронтация е много стара, с която въвличането във военна надпревара ще отслаби Русия. Малко ли им е примера с Китай, където се провалиха напълно. Напълно вярно е, че това може да се роди в едни тъпи глави. Само дето си раздават Нобелови награди по икономика за престиж.

13.12.2021 11:29:19

Анонимен

Абе ватници спрете да дрънкате оръжия, как пък нещо друго не роди тъпата ви ватнишка кратуна, как нещо градивно не се роди в ния, народът ви обеднява всеки изминал ден, живее като скот, а те само оръжия им в главата.

13.12.2021 11:00:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.