• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Главчев: Членството ни в НАТО е цивилизационен избор и гаранция за сигурност

Главчев: Членството ни в НАТО е цивилизационен избор и гаранция за сигурност

/КРОСС/ Членството ни в НАТО е цивилизационен избор, това е гаранция за сигурност. То послужи за вдъхновение и мотивация на поколения българи, също така бе мощен стимул за важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната. Това заяви служебният министър Димитър Главчев на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

"Историческо постижение е запазването на мира в продължение на 75 години. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност, затова военният алианс трябва да продължи да изпраща ясно и силно възпиращо послание срещу всякакви агресивни действия към уязвимите партньори. Предложението за изграждане на Център за устойчивост на демокрацията в главната квартира на НАТО придобива все по-голямо значение", допълни той.

По думите му във военния алианс присъстват обединени свободни и демократични държави, които колективно защитават сигурността си. "НАТО остава неизменен гарант за нашия просперитет. В лицето на руската агресия срещу Украйна трябва да останем силно ангажирани с подкрепа за Киев. Необходимо е и да инвестираме много повече във възпиращи и отбранителни способности. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа и споделените ни демократични ценности. България остава твърдо ангажирана да подкрепя страната толкова дълго, колкото е необходимо. Чрез седем решения на НС предоставихме широк набор от помощ на Украйна - политическа, военна, хуманитарна и за възстановяване", категоричен е премиерът.

Министър-председателят призова за специално внимание към Черноморския регион и Западните Балкани предвид стратегическото им значение за евроатлантическата сигурност. "НАТО доказва все повече значимостта си и способността да се изправя пред новите предизвикателства пред сигурността. На Срещата на върха във Вашингтон ще бъдат приети решения, които ще затвърдят способността на алианса да отбранява всеки сантиметър от съюзническата територия и да възпира всеки потенциален агресор. Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който да е финансово обезпечен. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещо членство на страната в НАТО", заяви Главчев.

Той коментира и факта, че пролетното издание на Парламентарната асамблея е у нас. "Тази сесия е особено важна и защото колеги от Швеция вземат участие за първи път като пълноправни членове. Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност. Наложително е постоянното подпомагане на готовността за противопоставяне срещу всички заплахи - както на дезинформацията, така и хибридните такива", коментира премиерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кафявата чума и нейните подлоги дрьнкат орьжие за кеф на Белия дом И после защо света няма да докара до 2100 година Ще се изтрепем и затрием като планета Урунгели и престьпници Това са политиците днес Не искат мир и уважение между народите А войни болести и катастрофи Сатанисти И нашите катафалки да се изселват от Бьлгария

28.05.2024 19:53:27

Анонимен

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

27.05.2024 15:51:06

Анонимен

Я повтори, че нещо не разбрах за цивизационния. избор, кой, къде, как, но без да питате българите.Мирни хора сме, но можем да правим и народен сьд, а тогава жална ви майка.

27.05.2024 15:03:29

Анонимен

Я пак Главачев, Главачев, в НАТО ни вкараха една шепа гламави марионетки без да питат българите за това .Същите и подобните им, гледат сега да ни натикат и в еврозоната и да въведат еврото пак без да питат никого МАСОНСКА им работа !

27.05.2024 14:38:09

Анонимен

И не разбрах какъв мир е опазила НАТО. Откакто е създадена има над сто конфликта поцял свят инициирани от САЩ, коалиции водени от САЩ и от НАТО в бивша Югославия. Германия и Япония още са окупирани, той за мирно НАТО седнал да ми говори. Ходи питай страните в Южна Америка и близкия Изток.

27.05.2024 11:46:12

Анонимен

Чий избор бе, дебил? Що не направиш референдум по въпроса, че да видиш какъв е в действителност избора на хората. Хайде де.

27.05.2024 11:42:22

Анонимен

Украйна е за образец.

27.05.2024 09:54:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.