• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Столтенберг: Живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността

Столтенберг: Живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността

/КРОСС/ За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия свят, защото точно парламентите решават какво се прави в НАТО и представляват демократичните институции, които Алианса защитава. Така започна речта си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс, която се провежда в България.

Той поздрави Швеция, заради пълноправното членство в НАТО.

„Ние успяхме да се приспособим към един променящ се свят. На срещата на върха във Вашингтон ще покажем, че НАТО се променя и адаптира. Сега живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността", каза Столтенберг.

Той посочи, че основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, а да я предотвратява и да гарантира мира. „Предотвратяването на войната се прави чрез възпиране и отбрана", подчерта Столтенберг. Той допълни, че трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс.

„Имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова", заяви още той.

„Във Вашингтон трябва да покажем, че ние работим върху плановете за възпиране на войната и отбраната, но планове без необходимите сили нямат стойност", каза Столтенберг.

Той заяви, че втората основна тема на срещата във Вашингтон ще бъде войната в Украйна. „Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Това е недопустимо. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна. Необходима е и хуманитарна, и икономическа такава. Когато говорим за военна помощ, 99% от нея е предоставена от Алианса, което даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната", каза още Столтенберг.

Той каза, че за украинците ще бъде много трудно, ако не получат подкрепа за въздушната си отбрана. Недоставянето на обещаното доведе до сериозни последици, каза още генералният секретар на НАТО.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Декларации на западни лицемери, които за защитата на някакви мними демокрации, при които едни са безкрайно бедни, а други безкрайно богати жертват в братоубийствена война един цял народ. Расисти и фашисти, които не могат да търпят славяните.

27.05.2024 23:47:26

Анонимен

Г-н главен секретар на НАТО, който не разбира нищо от военни въпроси, всеки военен експерт ще каже, че на бойното поле победата не се решава от оръжието, а от човешките ресурси. По този показател Украйна е обречена на загуба.

27.05.2024 21:36:59

Анонимен

Госпожо, що го не духате и вие заедно със Столтенберг. Не мислите ли, че сте сбъркали темата и форума?

27.05.2024 16:16:22

Анонимен

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

27.05.2024 15:50:42

Анонимен

Що се отнася до възстановяването на Украйна, не се притеснявайте. Русия ще си върне основните територии и ще ги възстанови самостоятелно. Не е ваша отговорност. Вашата отговорност беше да съсипете всичко и да умрат колкото си може повече руснаци и украинци. Раните ще зараснат и след 10 години пак ще живеят като братя. Вие да му мислите, че сте пред разпад.

27.05.2024 11:40:24

Анонимен

А бе, глупак, кой докара нещата до тук? Със сигурност не е Путин. Говореше ви човека, изложи ви съображенията си и притесненията си, съглашения в Минск подписа с вас, за да не се стига до тук. А вие - какво направихте? Лъгахте, мазахте, правехте се на велики, а сега скимтите. Вие дори не си знаете мястото. От скапана и агресивна военна организация, през цялото време се опитвате да играете и политическа роля, да вземате решения, а нямате потенциал. Вие и във военно отношение нямате потенциал, затова скимтите, ама с подвити опашки. Щели да противостоят на Русия. Кой бе Цайс? Щатите не искат че им излиза скъпо, Турция няма да го направи, в Европа само Франция и Полша иват някакво подобие на армия. Кой ще противостои? Прибалтика, Молдова, Румъния и България? Че те сумарно не могат да съберат две дивизии. Идиоти.

27.05.2024 11:37:19

Анонимен

И този е много объркан. Целия свет не са САЩ и част от Европа.

27.05.2024 10:01:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.