• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7532
  •  GBP / BGN 2.3297
  •  CHF / BGN 2.0675
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Трюдо ще каже на съюзниците да останат решителни с Украйна във фокуса на срещата на върха на НАТО

Трюдо ще каже на съюзниците да останат решителни с Украйна във фокуса на срещата на върха на НАТО

/КРОСС/ Канада ще увери съюзниците си в ангажимента си към западния алианс, докато премиерът Джъстин Трюдо пътува до Вашингтон, окръг Колумбия, тази седмица, за да участва в срещата на върха на лидерите на НАТО в критичен момент за опустошената от война Украйна.

32-те страни от НАТО ще отбележат 75-ата годишнина на алианса в същия град, където е подписан първоначалният договор. Трюдо ще присъства на вечеря с лидерите на НАТО в Белия дом, организирана от президента Джо Байдън, тъй като се очаква възрастта и умствената острота на лидера на Съединените щати да хвърлят сянка върху историческата среща.

„Всички очи са вперени в САЩ", каза Фери де Керхов, бивш високопоставен канадски дипломат.

Светът ще наблюдава как Байдън ще се справи с тридневната среща на върха след широко критикувано представяне по време на неотдавнашния президентски дебат.

Предстоящите избори и възможността за втора администрация на Доналд Тръмп са надвиснала тревога за дългогодишния отбранителен съюз. Тръмп многократно е заявявал, че няма да защитава членове на НАТО, които не изпълняват целите за разходи за отбрана.

Канада е един от тези членове, но многократно се е защитавала, че не е поразила целта.

Министърът на отбраната Бил Блеър посочва данни на НАТО, които показват, че разходите за отбрана на Канада са нараснали с 67 процента между 2014 г. и 2021 г. и че спрямо нейната икономика това е увеличило разходите от един процент от БВП до почти 1,4 процента.

Канада се очаква да похарчи 1,37% тази година, доста под целта, но Блеър каза, че очаква разходите да се повишат до поне 1,75% до 2029 г. с допълнителни разходи за нов подводен флот и интегрирана противовъздушна отбрана и ракетни системи, които вероятно ще настоят цифрата над два процента.

Обещанията може да не успокоят съюзниците на Канада сред тревожните напрежения с Русия, Северна Корея и Китай.

„Можем ли всъщност да убедим хората около масата и американците, че ще се включим в подходящия момент?" каза де Керхов.

Продължаващата война в Украйна ще бъде отпред и в центъра и се очаква да бъдат подписани двустранни споразумения за сигурност. Но срещата на върха едва ли ще стигне толкова далеч, колкото се надява украинският президент Володимир Зеленски, каза Аурел Браун, професор по международни отношения и политически науки в университета в Торонто.

„Тази среща на върха... може да бъде повратна точка за Украйна: Какво ще прави НАТО?" каза Браун.

Служител на канадското правителство, говорейки на заден план, каза, че Трюдо, който ще бъде придружаван от Блеър и министъра на външните работи Мелани Джоли, ще направи решителни коментари относно необходимостта да останем решителни в подкрепа на Украйна, тъй като съмненията за продължаване на борбата нарастват в Европа и САЩ.

омпаниите-членки на НАТО харчат еквивалента на 59 милиарда канадски долара всяка година за военно оборудване за Украйна от началото на войната през февруари 2022 г. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в петък, че очаква държавните и правителствените ръководители да се съгласят на значителен пакет за Украйна които „представляват мост към членство в НАТО".

Членовете са предоставили голяма подкрепа на Украйна, но са предпазливи да не бъдат въвлечени в по-широк конфликт с Русия.

Миналия месец Унгария постигна споразумение да не налага вето на усилията на НАТО на предстоящата среща на върха в подкрепа на Украйна, стига регионът да не бъде принуден да помага.

Унгарският премиер Виктор Орбан беше осъден от Киев и някои европейски лидери след среща с руския президент Владимир Путин в Москва в петък, където той каза, че са обсъдили мирни предложения за Украйна.

Браун, който също е сътрудник на Центъра за руски и евразийски изследвания Дейвис към Харвардския университет, каза, че ще търси повече подробности относно обещанието от миналогодишната среща на върха, когато лидерите на НАТО се съгласиха да ускорят процеса на членство на Украйна. Малко вероятно е това да стане реалност след много години и Браун каза, че перспективите за членство на Украйна може да са свързани с отстъпки, от които Зеленски може да не е доволен.

„Мост ли предлагат или продават мост?" - попита Браун.

Трюдо също ще използва времето си във Вашингтон за други срещи в града, за да подсили усилията на екипа на Канада преди изборите в САЩ, за да гарантира, че правителството е подготвено за всякакви резултати. Той ще се срещне с политици републиканци и демократи, включително лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър (DN.Y.) и лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл (R-Ky).

Трюдо, чиито либерали дойдоха на власт през октомври 2015 г., беше критикуван, че е бил неподготвен за първото президентство на Тръмп след изборите в САЩ през 2016 г. и отношенията им бяха особено нестабилни през целия четиригодишен мандат на републиканския лидер.

Експерти казват, че постигането на целите за финансиране на отбраната ще допринесе много за укрепване на отношенията с най-големия търговски партньор на Канада.

Този доклад на The Canadian Press е публикуван за първи път на 7 юли 2024 г.

-с файлове от Асошиейтед прес.

Източник: globalnews.ca

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този натовски герой да не дава указания на други да са решителни, а ако му стиска да отиде на фронта. При насаждането на военна истерия се потиска и отклонява вниманието от недоволство от съществуващите житейски проблеми, стар политически трик.

13.08.2024 11:04:09

Анонимен

От всеки си зависи дали ще се води от собствения си ум и убеждения или ще върви по акъла на педераст. Мале-е-е-е, тези ще се насерато т страх да не би НАТО да се разпадне. И какво ще правят тогава? Какъв нов враг ще си измислат? А как ще реагират народите им като осъзнаят, че досега са ги крали безпощадно, заради измислени опасности? И как ще си пренастроят системата след като ги лишат от възможността да експлуатират по-голямата част от света? Много мъка ги чака. И педерастите няма да ги спасят.

13.08.2024 08:16:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.