• 22 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Най-изявените математици и компютърни специалисти в света обменят идеи с млади учени в Хайделберг

Най-изявените математици и компютърни специалисти в света обменят идеи с млади учени в Хайделберг

/КРОСС/ Вече 11 години Хайделберг се превръща в дом на математиката и компютърните новости. Най-изявените математици и компютърни специалисти в света обменят идеи с млади учени на Хайделбергския лауреатски форум. Той събира всяка есен от 2013 г. повече от 20 от лауреатите на най-престижните международни награди в тези сфери - Абелова награда, Наградата „Тюринг" за информатика на Асоциацията за компютърна техника (ACM), Наградата на ACM за компютърни науки, Филдсовия медал, Наградата „Неванлина" и нейният приемник - медалът Абакус, с 200 подбрани чрез конкурс млади учени от цял свят, съобщават организаторите.

Идеята е на Клаус Чира, съосновател на SAP, една от най-големите компании за интелигентни бизнес решения.

„Чира бе голям почитател на срещите в Линдау и участваше в тях години наред, обикновено седеше на първия ред", каза през юли тази година в Линдау Щефан Валтер Хел, германски физик от румънски произход, лауреат на Нобелова награда за химия от 2014 г. и директор на Института Макс Планк по интердисциплинарни науки в Гьотинген. Той участва в срещата на нобелови лауреати с млади учени в Линдау, посветена на физиката. „Фондация „Клаус Чира" е сред най-големите поддръжници на срещите на нобелови лауреати с млади учени в Линдау и до днес. Физик по образование, Чира работи като софтуерен инженер и с утвърждаването и разрастването на SAP той поема мениджмънта на компанията и е член на борда на директорите. Неговото мнение бе, че срещата в Линдау е чудесна конференция и че трябва да има подобна в областта на математиката и компютърните науки. Чира бе човек на действието, вземаше решения бързо и просто реши да създаде такъв форум", разказа Хел. „Свърза се с организаторите на срещите в Линдау, изпрати екип, който да се обучи и скоро след това се състоя първият Хайделбергски лауреатски форум", добави той.

По идея на Чира в програмата на форума винаги има „Линдау лекция" от лауреат на Нобелова награда, а на срещите в Линдау всяка година Хайделбергска лекция изнася лауреат на награда в областта на математиката и компютърните науки. Целта на тези гостуващи лекции е разширяване на хоризонтите, изграждане на мостове, каза Хел. Ефим Зелманов представи Хайделбергската лекция на тазгодишната среща в Линдау, посветена на физиката.

Математикът Зелманов, който е роден в Хабаровск и работи в университета на Калифорния, Сан Диего, в САЩ, е член на научния комитет на Фондация „Хайделбергски лауреатски форум", организатор на традиционните срещи. Фондацията е създадена през 2013 г. от Клаус Чира, за да подкрепя математиката и компютърните науки, сочи информация на сайта й. Сред задачите на фондацията е и привличане на общественото внимание към математиката и компютърните науки. Тя се финансира от фондация „Клаус Чира", която подкрепя и насърчава природните науки, математиката и компютърните науки и се опитва да повиши интереса към тях чрез образование, изследвания и комуникация на науката.

Чира създава компанията Systemanalyse und Programmanalysе (SAP) заедно с Дитмар Хоп, Хасо Платнер, Клаузе Веленройтер и Йанс-Вернер Хектор през 1972 г. Той е сред най-известните меценати на науката и изкуството в Германия и е сред най-състоятелните хора в страната и в света според класациите на „Форбс" до внезапната си кончина през 2015 г.

Хайделбергският лауреатски форум и дейността на едноименната фондация са част от завета му. Те популяризират математиката и компютърните науки с интерактивни изложби и занимания за ученици и студенти в музея MAINS, открит през 2017 г. край железопътната гара на Хайделберг. Всяка година оттогава в Хайделберг се провежда и филмов фестивал, посветен на математиката и компютърните науки. На него в „Карлсторкино" в Хайделберг се представят игрални и документални филми, представящи тези научни дисциплини, живота и дейността на необикновени изследователи. Научен експерт представя всеки от филмите, след прожекциите има дискусии.

През 2023 г. Хайделбергският лауреатски форум отбеляза десетата си годишнина. Тазгодишното 11-о издание на форума ще се проведе от 22 до 27 септември 2024 г. в Хайделберг.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.