• 26 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Владимир Иванов: В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване

Владимир Иванов: В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване

/КРОСС/ В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване и плавно изменение на кривата, но това е съвсем нормален процес. От март 2023 г. не сме наблюдавали резки изменения, пазарът е в добро устойчиво равновесие и всичко е балансирано с търсенето. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в предаването „Тази събота" по бТВ.

Към момента стойността на олиото е по-ниска от миналата година. Той прогнозира увеличение на цената, но по думите то няма да бъде драстично.

„Може би ще има увеличение, но то ще е плавно и няма да е със сериозни проценти. Самият пазар ще каже къде е границата според търсенето и предлагането. Реколтата понесе щети, това е характерно и в Молдова, Украйна и Румъния. Ситуацията обаче няма нищо общо с тази преди две години. Може би ще стане по-трудно за набиране на суровина и ще реализират по-ниска рентабилност, но не виждам условия, които да застрашават бранша и да има фалити и затваряне на предприятия", обясни Владимир Иванов.

По отношение на хлебните изделия сме най-добре осигурени, увери председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Там имаме доста добра реколта, с добро качество, близка до рекордните. Там проблемът е с ниската международна цена. Аналогично е и с царевицата. По отношение на реализацията на нашите производители никак няма да им е лесно, пазарът ще е труден от гледна точка на рентабилност и получаване на цена. Потребителят не би трябвало изобщо да пострада по отношение на хлебните изделия", посочи той.

По думите му на пазара има сирене и от 10, и от 40 лв. на килограм. Въпросът е качеството.

„Хубаво висококачествено сирене няма как да има за 10 лв. Потребителите да не гледат на всяка цена ниската стойност, а да съобразяват цената с качеството. Трябва много добре човек да се информира кой е производителят, от коя мандра е, с каква слава е, какво съдържа сиренето", съветва Владимир Иванов.

По думите му пазарът в България е много по-добре зареден от този в съседна Македония. „В РСМ можеш да произведеш каквото и както си искаш. Яйцата са немаркирани, без контрол, свободно продавани. Когато отидеш в такъв тип дестинации да си пазаруваш, особено с по-големи количества, рискът е огромен. Това е някаква мода, разликите в цените на са чак такива, че да си заслужава ходенето", каза Владимир Иванов.

По думите му продължителната ескалация на напрежението в Близкия изток може да се отрази на световните борсови пазари и да доведе до поскъпване на горивата, лекарствата и други продукти.

бТВ, „Тази събота"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много хора от моето поколение се чудят как така се случи, че вместо да надградим постигнатото по време на социализма, го съсипахме по време на демокрацията. А какво получихме насреща? Илюзорна свобода, дългове, бездомници, бедняци, мизерстващи пенсионери, намаляваща раждаемост, малоумни политици, кражби. Бяхме бесни на Тодор Живков, а на делото срещу него се оказа, че дори чорапите са му кърпили. "Големият" дълг се оказа едни никакви 6-7 милиарда лева, които на сегашния ни външен дълг са джобни пари. Слушахме "Свободна Европа" и мечтаехме за свобода, а сега крещим по площадите за несправедливостта, но никой не ни чува. Никой не ни обясни, че свободата при демокрацията е да говориш, но пък никой не ти обръща внимание и не те слуша. И съм бясна. Защото социализмът ни научи, че държавата се грижи за хората. Научи ни, че никой не може да е толкова беден, че да рови по кофите за боклук. Научи ни, че възрастните трябва да се уважават. Научи ни, че мирът е благо. Научи ни, че държавата ни е силна, армията ни е силна и заедно със СССР можем да се противопоставим на всеки враг. Социализмът ни научи, че хората са равни и никой не може да бъде по-равен /изключенията с привилегиите на активни борци и другари направо бледнеят пред днешната политическа аристокрация/. И ние се отпуснахме. Живяхме спокойно. Нямаше човек, който да се притеснява как ще си върне кредита. Нямаше човек, който да се притесняваше, че не може да облече децата си и да ги прати на училище. Нямаше човек, който да беше безработен. И решихме, че това е константа. Само ако можеше и някой банан и вносни дънки отгоре. И допуснахме врагът да се промъкне в дома ни. На червено килимче, което ние постелихме. И го поканихме в дома си и позволихме врага да разруши всичко, което имахме. Решихме, че доскорошните врагове са ни приятели и ги посрешнахме като гости. Те ни се качиха на главите и ни поставиха нашийници. И сега стоим в руините и се чудим къде сбъркахме. Сбъркахме в това, че забравихме, че Родина се брани. Свобода се брани. И че Запада не ни е приятел. Елена Гунчева-Гривова

06.10.2024 13:35:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.