• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

След провала на втория мандат: Има ли шанс за правителство с третия или ще има нови избори през октомври

След провала на втория мандат: Има ли шанс за правителство с третия или ще има нови избори през октомври

/КРОСС/ Сякаш никой вече не се надява на чудо. В Народното събрание допълнителната фрагментация продължава да тече. Толкова е динамичен процесът, че формирането на мнозинство изглежда кауза пердута. Президентът винаги до момента по негов избор е давал мандата на БСП или ИТН. В БСП в момента текат немалко турбулетни процеси. Според мен Радев ще се спре по-скоро на ИТН, защото те подкрепят много негови позиции. Това заяви в студиото на NOVA „Здравей, България" социологът Елена Дариева.

Единственото възможно е по-добро от това да няма никакво правителство. Въпросът е дали е полезно да има кабинет в рамките на този парламент. За мен не е. На първо място, защото две от парламентарните групи са в колизии, една напълно изчезна, броят на независимите депутати може скоро да надмине втората по големина група, първата политическа сила предложи кабинет на мнозинството, който беше категорично отхвърлен, втората политическа сила предложи декларация със законодателна програма и приоритети, които също бяха отхвърлени. Най-малката политическа група остана „Има такъв народ". Всичко това изглежда като да има някакви скрити планове, посочи политологът Стойчо Стойчев.

Трудно ще се намери нещо, което да ни се харесва, още повече, че изборът отново е между същите играчи. Излишно е да смятаме, че ще се получи нещо коренно различно. При ниската избирателна активност нараства делът на купения вот и малки политически формации успяват да влязат в парламента. Може да очакваме още по-трудни партньорства - парламент, в който няма да са достатъчни само три политически формации за съставяне на кабинет, каза Дариева.

Според Стойчев това, което променя играта, е отношението на големите партии една към друга. В следващия парламент основният аргумент за ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да направят мнозинство ще е именно провалът на сегашното Народно събрание, добави той.

Разломът в ДПС все още е активен и той ще окаже влияние върху всички играчи в политическата система. Пеевски е силно стигматизирана фигура, но преди това в тази роля беше Ахмед Доган. Не очаквам ДПС да стане по-приемлив партньор, само защото Пеевски не е вътре. Моделът „Пеевски" няма да се промени, дори и самият него да го няма в партията, смята Дариева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.