• 30 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Проф. Петър Стоянович: Ние имамe живот на средностатистически западноевропеец

Проф. Петър Стоянович: Ние имамe живот на средностатистически западноевропеец

/КРОСС/ „Гурбетчийството - такова, каквото е известно още от Възраждането, се свързва с нещо ужасно, човек напуска дома си, за да изкарва едни грешни пари, да се мъчи. Това е мъченическа съдба - ние напускаме познато, удобно и приятно, за да отидем някъде немил, не клет и недраг. Има ли по-страшна съдба от това?", поясни той.

Проф. Стоянович смята, че глобално погледнато в чужбина не е по-добре, отколкото в България. Той е категоричен, че „всичко мило, родно и драго е тук", където естествено е „по-бедничко и по-никакво", но пък е „по-топло, по-слънчево и по-вкусно".

„Следващата голяма заблуда - заради 50-те години тоталитаризъм и невъзможността да напускаме удобното си майчино гнездо, ние трупахме впечатления като посетители в „Кореком". Смятахме, че в КООП магазина има само пирони и тахан халва, а в „Кореком" има дънки, маратонки, дъвки и всички останали забележителни постижения на световната демокрация", каза още той.

Проф. Стоянович разказа и как реално изглежда животът на един човек, който е отишъл да се реализира като инженер за слаби токове в Лондон - живее в мазе, яде евтина риба, в събота и неделя ходи да се види с други българи около църквата или българското училище, връща се като „баровец" през август, но гледа да си оправи зъбите, защото не може да го направи в Лондон.

„Ако на една българска родилка се обясни при какви условия има право да ражда в Англия, тя няма да мръдне от района на Кюстендил. Там няма избор на екип, няма упойка, няма раждане с Цезарово сечение и ред други неща", каза още той.

Според него българинът не е склонен да плаща високите данъци в западните държави, там не може да си позволи да има две коли или да ходи четири пъти на море през лятото и поне още два пъти на ски през зимата.

„Не казвам, че онзи свят е лош, а тук е добре. Ние живеем добре съобразно средната статистика за доходи и разходи. Ние имамe живот на средностатистически западноевропеец", категоричен е професорът.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ситият на гладния не вярва

Вие имате, ние - не.

24.06.2024 13:40:07

Анонимен

Ако Стоянович ходи по четири пъти на море през лятото, той няма как да види от там по-голямата част от българите, които немогат да си позволят да летуват дори един час поради бедност.Той живее в някакъв свой свят където всички са богати, да не припомням Смирненски.А онова с няколкото почивки беше в едно друго време, когато дори селските баби ходеха на море.

22.06.2024 18:23:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.