• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Тодор Танев: От безплатно висше образование няма да излязат вундеркинди

 Проф. Тодор Танев: От безплатно висше образование няма да излязат вундеркинди

/КРОСС/ От безплатно висше образование няма да излязат вундеркинди. Това е популистка мярка, и то много евтина. Това каза бившият министър на образованието и науката проф. Сергей Игнатов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тази популистка мярка по думите му означава отказ от подкрепа на направления и специалности, от които държавата има нужда. „Хидростроителството например, при 5000 язовири в България имаме 5-6 студенти, които се обучават в страната. Нашите медицински работници стават все по-малко и по-малко. Представете си тези 150 милиона да се дадат целенасочено за стипендии", даде примери той.

Преди три години висшето образование е компенсирано с 0,76% от БВП, а в момента е на 60% при средно за Европа 0,98%, посочи той.

Според него безплатното висше образование няма да повиши качеството на образованието. Българските университети са недофинансирани, а с тази мярка им се отнема възможността да събират такси. Държавната субсидия за университетите като компенсаторна мярка няма да бъде достатъчна, най-малкото защото няма да бъде индексирана, смята проф. Игнатов.

„Авторите на това предложение може би не го осъзнават, но те демонстрират една вътрешна несигурност. Когато предлагаш такива популистки на пръв поглед социални мерки, ти просто искаш всички да са съгласни с теб. Мирише на избори, това виждам аз", коментира той.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев припомни, че идеята за безплатно висше образование е отпреди няколко години. „Имат някаква сметка от това нещо. Не знаем много какво всъщност е. Всяка страна, която е заинтересована, в момента се радва. Например Съветът на ректорите е одобрил, защото те така ще получат още един възможен източник на средства", посочи той.

Качеството на висшето образование е основен проблем. „Ние още не сме преглътнали това, че се намалиха входните изисквания за влизане в университет. Това е допотопна мярка за покачване на качеството. Потъва надолу", коментира проф. Танев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само да отбележа: Висшето образование моделира специалисти с висока квалификация. Вундеркинди създават семейството и началното училище. Не, че нещо, ама както го е формулирал геният, показва колко е образован самият той.

05.02.2024 09:05:24

Клитемнестра

И от платеното образование вундеркинди няма да излязат, господине. Като няма обществена енергия, ще чакаме случайността да ни дари вундеркинди.

04.02.2024 22:55:45

Анонимен

Ами ти как си станал професор, а преди това вундеркинд, като си завършил безплатно?Аман от идиоти с титли, на които първата им работа беше да ликвидират ВАК и другите контролни органи, за да могат да се кичат със звания без да имат и прашинка принос в науката.

04.02.2024 15:26:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.