• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна

Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна

/КРОСС/ Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна. Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лева в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу - това каза в студиото на "Денят започва" Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По техни изчисления около 1 милион тона слънчоглед има по складовете и почти 2 тона пшеница.

"Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон", поясни Проданов.

Той обясни, че в момента има забрана от 2 май за внос на стоки от Украйна, но тя касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен списък и това прави забраната не толкова работеща. Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се забелязва огромен ръст на нерафинирано олио.

По думите му, има достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта след 3 месеца. Количествата, които има са напълно достатъчни да се задоволи и вътрешния пазар и този за износ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Зърнарското лоби защо не се определи веднъж завинаги. Произвеждаха от евтин слънчоглед, но вдигнаха цената до небето понеже очакваха че новата реколта ще е скъпа. Сега искат да произвеждат от скъп слънчоглед, и отново да бъдат защитени, понеже цената на новата реколта пак щяла да нарасне, а нямат как да реализират старата, която по думите им пак е скъпа. Нали живеем при условията на капитализъм? Конкуренцията изхвърля негодните. Така както чета и това е едно от неефективните производства, които трябва да бъдат защитени, а потребителите да им плащат необосновано високи цени. Я, улево.

06.06.2023 10:46:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.