• 14 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7919
  •  GBP / BGN 2.3377
  •  CHF / BGN 2.0787
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Романтичната опера „Лоенгрин“ на 20 и 26 октомври

Романтичната опера „Лоенгрин“ на 20 и 26 октомври

/КРОСС/ Романтичната опера „Лоенгрин", чиято премиера сложи началото на Вагнеровия фестивал в Софийската опера през юни тази година, ще бъде във фокуса на вниманието ни следващата седмица.

На 20 и 26 октомври ви каним на два спектакъла под диригентството на Евън-Алексис Крист.

Два дебюта ще ознаменуват първия спектакъл на 20 октомври - Даниел Острецов ще изпее своя първи Лоенгрин, а Гергана Русекова ще се превъплъти за първи път в ролята на Ортруд.

Ето и другите артисти в двете вечери: Костадин Андреев /26.10/ в ролята на Лоенгрин, Цветана Бандаловска /20.10/ и Радостина Николаева /26.10/ като принцеса Елза фон Брабант, Венцеслав Анастасов в ролята на граф Фридрих фон Телрамунд, Габриела Георгиева /26.10/ като Ортруд, Бяртни Тор Кристинсон - крал Хайнрих Птицелов, Атанас Младенов - Кралски вестител и Калин Душков - херцог Готфрид. Участват оркестърът на Софийската опера, хорът на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова и мъжкият хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

***

90 години след първото си изпълнение през 1934 г., „Лоенгрин" намира своята изящна визия в новата постановка на Пламен Карталов. Философското изграждане на „Лоенгрин" като идея и реализация далеч надхвърля представата за това как трябва да се постави тази опера. Трите основни елемента на сцената - свещеното дърво, което се променя при изграждането на сценичните ситуации, двата амфитеатрални терена за хоровете и арената за разгръщане на действието - са изваяни в перфектно съзвучие и подпомагат плавното протичане на действието от картина в картина. Музикалните експерти, които отразиха премиерата на „Лоенгрин" в специализираните европейски издания, коментираха връзката между оперите „Лоенгрин" и "Парсифал", която се проследява по време на увертюрата и внушителното въздействие на Светия Граал.Подобен режисьорски прочит никога не е правен в историята на сценичната интерпретация на произведението.

Сценографията на спектакъла по идея на режисьора Пламен Карталов е дело на Ханс Кудлих и художниците Нела и Кристиян Стоянови, костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче, а художественото осветление - на Зак Блейн.

***

Очакваме ви на 20 и 26 октомври, за да споделим въздействащата музика и сценичната феерия на „Лоенгрин" - опера на светлината и чистата енергия!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.