• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Адмирал Емил Ефтимов ще присъства на тържествения ритуал за изпращане на български военен контингент в Косово

Адмирал Емил Ефтимов ще присъства на тържествения ритуал за изпращане на български военен контингент в Косово

/КРОСС/ Тържествен ритуал за изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионално командване „Запад" ще се проведе на 2 септември 2024 година от 11.00 ч. на площад „Академик Николай Хайтов" в град Асеновград. В него ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В контингента са включени военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски, както и от Мобилната комуникационна и информационна система на Съвместното командване на силите. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, патрулиране и наблюдение в зоната за отговорност и др.

Национален командир на контингента е подполковник Цветомир Деянов от Съвместното командване на силите. Командир на националния поддържащ елемент и помощник-национален командир на контингента е майор Милен Златев, а командир на маневрената рота е капитан Калоян Димитров. И двамата военнослужещи са от състава на 4-и артилерийски полк.

* * *
Участието на български военни контингенти в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г. с инженерно-строителен взвод. През годините задачите и числеността на контингентите са променяни като досега в операцията на НАТО в Косово са участвали над 1800 военнослужещи.

Към настоящия момент в операцията участват над 200 военнослужещи - щабни офицери и национален поддържащ елемент в щаба на операцията в гр. Прищина, маневрена рота с национален поддържащ елемент и комуникационно-информационен възел в състава на Регионално командване „Запад" в гр. Печ и механизирана рота, национален поддържащ елемент и щабни офицери в състава на 2-ри многонационален батальон към оперативния резерв на операцията в гр. Печ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.