• 09 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7711
  •  GBP / BGN 2.3183
  •  CHF / BGN 2.0860
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

/КРОСС/ Произведения от български автори ще звучат във всеки концерт от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Популяризирането на българската музика е водещата идея в концертната и звукозаписната програма на Радиосимфониците, която беше представена от новия главен диригент Константин Илиевски.

Маестро Илиевски е убедил и чуждестранните диригенти, които ще гостуват на Радиосимфониците, да дирижират български произведения. „Реакциите на колегите, които вече са се запознали с партитурите, са много позитивни," сподели главният диригент.

„За този концертен сезон сме подбрали ярки шедьоври на класическата музика, с желание те да достигнат до по-голяма аудитория. Същевременно търсим баланс между утвърдени солисти и млади таланти, за които предстои да слушаме много през следващите години," подчерта Илиевски. Солисти на Радиооркестърът ще са пианистите със стремителна международна кариера Емануил Иванов и Ивайло Василев, а валдхорнистът Виктор Теодосиев ще дебютира с оркестъра. За първи път ще гостуват цигуларят Далибор Карвай - първи концертмайстор на Виенските симфоници, цигуларят Георге Тудораке - концертмайстор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж и гост-солист на Лондонския симфоничен оркестър, виолончелистът Томас Аунер от Брукнер оркестър в Линц, номинираният за Грами украинско-британски виолист и диригент Максим Рисанов и други. Като солисти пред Радиооркестъра ще излязат и Данчо Радевски, Атанас Карафезлиев и Явор Желев - трима музиканти от състава на Радиосимфониците с безспорни лични достижения и професионален авторитет.

Специално място в сезона на Радиосимфониците е отредено на доайена в българското диригентско изкуство с внушително присъствие и кариера Георги Димитров, който ще дирижира два концерта от сезона: „Брамсова вечер" и „В навечерието на Великден".

На диригентския подиум през сезона ще застанат две млади дами, вече утвърдили се на световните сцени. За пръв път на българската сцена ще излезе Мари Жако - главен диригент на Кралската датска опера и постоянен гост-диригент на Виенските симфоници. След блестящия си дебют с Радиосимфониците, пред тях отново ще застане Деляна Лазарова, асистент-диригент на сър Марк Елдер в Оркестъра на Хале и музикален директор на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър, за да дирижира този път произведение на Добринка Табакова.

Гост-диригенти на Радиооркестър през сезона ще са обявеният за най-харизматичен диригент на 21 век Гергей Мадараш, както и Григор Паликаров и Симеон Пиронков.

За пръв път у нас ще се реализира нетрадиционният концерт „Изкуството на живо". Тийна Осара ще рисува на сцената (live painting act) под звуците на музиката от балета „Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев. В първата част на концерта ще прозвучи Концерт за две флейти и оркестър от маестро Емил Табаков, под диригентството на френския диригент и флейтист Патрик Галоа.

Детските образователни концерти ще се завърнат в Първо студио на БНР в нов формат. Изборът е „Карнавал на животните" на Сен-Санс - една от малкото симфонични композиции, написани за забавление, която обещава децата да преживеят забавен и полезен учебен час в БНР.

Константин Илиевски ще излезе пред Радиосимфониците за пръв път като главен диригент на 20 септември в зала „България". В празничния концерт в чест на Деня на независимостта ще прозвучи Втората симфония „Великий Преслав" от Веселин Стоянов и Първият концерт за пиано и оркестър от Фредерик Шопен. Солист ще бъде виртуозният японски пианист Хаято Сумино. Събитието се организира от Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб".

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала „България". Под диригентството на Константин Илиевски Радиосимфониците ще изпълнят Симфоничен прелюд „Усамотение" от Панчо Владигеров и Девета симфония „Из Новия свят" от Антонин Дворжак. Солист в Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс ще е Далибор Карвай.

Билетите за сезона вече са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата в зала „България" и онлайн в мрежата на Ивентим.

Входът за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, катедра „Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив е свободен срещу ученическа или студентска карта.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.