• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проф. Милко Палангурски: Българските политици трябва да разберат, че партиите са създадени, за да управляват, дори и в опозиция

Проф. Милко Палангурски: Българските политици трябва да разберат, че партиите са създадени, за да управляват, дори и в опозиция

/КРОСС/ В исторически и съвременен план българското общество има традиция да се ослушва какво става около нас, поради липсата на идеята, че ние можем изцяло сами да си покриваме нещата. Това каза историкът проф. Милко Палангурски в предаването „Лице в лице" по бТВ.

Това според него е причината в исторически план да сменяме основните си съюзници поне четири пъти.

„Увеличават се онези фигури, които смятат, че ние, българите, трябва да се съобразяваме изцяло с основните си цели и задачи към определен тип държави. Неслучайно сме сменяли поне четири пъти основните си съюзници и винаги завършваме по един и същи начин. Надявам се този път да не е така", коментира проф. Палангурски.

България винаги търси покровители отвън. „Липсата на вяра в собствените сили е нещо, което възниква още в учредителното събрание. Защото ние сме създадени след една война между велики сили и част от българския елит се страхува, че няма силата да поведе страната сам и търси подкрепа отвън. Първоначално това е Руската империя. Винаги започваме нов цикъл - търсим някакви покровители", добави проф. Палангурски.

Това обаче крие опасности, подчерта историкът.

„Оттук народът спира да вярва на политиците, защото когато обясняваш, че нещо зависи от някакъв външен фактор, хората смятат, че няма защо да влагат своята енергия. Отказът от гласуване в момента е нещо такова", каза още Милко Палангурски.

В средата на ХIХ век се формира поколението на възрожденците, което за по-малко от 20 години изгражда образователна система, революция и Конституция, а 30 години по-късно най-възрастните триумфират с Независимостта на България. „След като тези хора можеха да се изправят срещу всички велики сили, това означава, че може", посочи той.

По думите му българските политици трябва да разберат, че партиите са създадени, за да управляват, дори и в опозиция.

„Те трябва просто да седнат и да реализират онова, което стои пред държавата. Става въпрос за това да се достигнат параметрите на средноевропейска държава. Това е една прекрасна цел. Те трябва да кажат „да, ще управляваме". Наистина има партии, които не трябва да се докосват. Но трябва да се намери начин", уточни професорът.

Той смята, че основната причина за липсата на редовно правителство е политическият страх. „Не може да се страхуваш да управляваш, след като си казал, че имаш програма за управление. В исторически план дори фигури като Стамболов и Стамболийски завършиха трагично. На Стамболов на гроба играеха хоро. Но той знаеше как ще завърши. Нашите политици трябва да знаят, че всяко управление амортизира. Страхът трябва да изчезне", каза още Милко Палангурски.

бТВ, „Лице в лице"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.