• 13 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Роботите идват и те са на мисия: Инсталирайте слънчеви панели

Роботите идват и те са на мисия: Инсталирайте слънчеви панели

/КРОСС/ Компаниите, които се надпреварват да изградят големи соларни ферми в Съединените щати, са изправени пред нарастващ проблем: Няма достатъчно работници . Сега те се обръщат за помощ към роботите. Във вторник AES Corporation, една от най-големите компании за възобновяема енергия в страната представиха първия по рода си робот, който може да мъкне и инсталира хилядите тежки панели, които обикновено съставляват голям слънчев масив. AES каза, че неговият робот, наречен Maximo, в крайна сметка ще може да инсталира слънчеви панели два пъти по-бързо от хората и наполовина по-евтино. Приблизително с размерите на пикап , Maximo има голяма разтегателна ръка, която използва вендузи, за да вземе слънчевите панели един по един и да ги подреди спретнато в редове, използвайки изкуствен интелект и компютърно зрение, за да ги позиционира правилно.

След месеци на тестване, AES ще накара Maximo да работи в пустинята на Калифорния по-късно тази година, за да помогне за инсталирането на панели в най-големия проект за слънчеви батерии в процес на изграждане, предназначен да помогне за захранването на центровете за данни на Amazon. Ако всичко върви добре, компанията има за цел да създаде стотици подобни работещи с изкуствен интелект роботи. бързо нарастващата нужда на страната от електричество. „Виждаме работна ръка недостиг на строителни проекти в Съединените щати и това е тясно място за изграждането на слънчеви ферми", каза Андрес Глуски, главен изпълнителен директор на AES, в интервю.

„И как го заобикаляте? Е, роботите могат да работят 24 часа, нали? Роботите могат да вдигнат слънчеви панели от 80 паунда, не е проблем." Интересът към автоматизацията идва, когато президентът Байдън и други политици казаха, че бумът на чистата енергия може създайте милиони работни места. „Когато и да се появи автоматизация, винаги има това натискане и дърпане", каза Кейти Харис, вицепрезидент по федералните въпроси в BlueGreen Alliance, партньорство на синдикати и екологични групи. „Това може да помогне на хората да бъдат по-продуктивни, но също така искаме да създадем добре платени синдикални работни места, а автоматизацията не винаги е приятел там."

Очаква се да нарасне астрономически през следващото десетилетие благодарение на рязко падащите разходи на панели, стотици милиарди долари федерални субсидии и нарастващ интерес от страна на технологичните компании към осигуряване на безвъглеродно електричество за техните центрове за данни. Според някои оценки страната ще се нуждае от 475 000 слънчеви работници до 2033 г., почти двойно повече от днешния брой. И все пак 44 процента от соларните компании вече казват, че е „много трудно" да се намерят квалифицирани работници, според едно скорошно проучване. една от първите компании, които подават енергия от литиево-йонни батерии към електрическата мрежа, практика, която започна бавно, но оттогава стана широко разпространено.

„Има крива на обучение, както при всички нови технологии", каза той. В момента са необходими 12 до 18 месеца, за да се изгради голяма слънчева ферма. Но тъй като Съединените щати изпитват лудост в изграждането на центрове за данни и много фирми, които искат бързо да осигурят енергийни доставки, AES иска да намали значително времето за строителство. Други соларни компании също са проучване на автоматизацията. Built Robotics, базирана в Сан Франциско стартираща компания, използва роботи за набиване на пилоти, за да изгради основите за слънчеви ферми. Чрез автоматизиране на някои процеси, задача, която обикновено отнема 6 до 7 работници, може да бъде изпълнена с двама работници до три пъти по-бързо, каза компанията. вече е използван за инсталиране на 17 мегавата панели в слънчева ферма в Аризона и компанията казват, че са направили строителството с 25 процента по-бързо. е спаднало с 40 процента, въпреки че производството е достигнало рекордни нива.

Г-н. Глуски каза, че не очаква роботите напълно да заменят работниците. „Идеята ми не е да наемам по-малко хора, а да направя два пъти повече със същия брой хора", каза той, добавяйки, че роботите могат да направят работата по-безопасна за хората, като поемат тежката работа по вдигане на тежки слънчеви панели в топлина.

И AES може да наеме по-широк кръг работници, които да управляват роботите. „Не е нужно да наемам само 220-килограмови мъже", каза той. Международният съюз на работниците в Северна Америка, един от най-големите строителни профсъюзи в страната, не отговори на искане за коментар. Ms. Харис от BlueGreen Alliance каза, че е скептично настроена, че дори бързата автоматизация ще коригира напълно задаващия се недостиг на работници за чиста енергия и че политиците ще трябва да инвестират в програми за обучение и чиракуване. Когато става въпрос за бъдещето, г-н Глуски каза, че не смята, че скоро роботи ще строят вятърни паркове, тъй като те обикновено са гигантски. Но, добави той, AES все повече се интересува от използването на изкуствен интелект за извършване на задачи като идентифициране на потенциални вятърни и слънчеви обекти, които могат да бъдат разработени най-бързо или по-добре да прогнозират кога вятърните турбини се нуждаят от поддръжка.

Всичко това би направило възобновяемата енергия по-евтина и по-бърза за внедряване, каза той. „Не се съмнявам, че след пет години много от тези неща ще бъдете рутинни", каза г-н Глуски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.