• 27 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Битката на процентите

Битката на процентите
Гости: Диана Дамянова – PR експерт; Цветанка Андреева – политолог; Даниел Смилов – политолог

/КРОСС/ Първите усещания са, че ще има някакъв съспенс на тези избори. Това каза PR експертът Дияна Дамянова в изборното студио на БНТ.

Тя подчерта, че всеки подаден почтен глас е битка срещу купените гласове.

Според нея малките партии, които взимат немалка част от гласовете на избирателите, са форма на избирателен вот. „Малките партии са вот на отчаяние на българския народ", заяви Дамянова.

По думите й има едно латентно недоволство на избирателите още от 2020 г., което би могло да бъде мобилизирано при определена политическа конструкция. Такава според нея обаче в момента не се задава на хоризонта.

Политологът Цветанка Андреева коментира, че ниската избирателна активност би раздробила още повече 51-ия парламент и би затруднила още повече формирането на мнозинство.

Според нея интригата на тези избори е кой ще вземе второто място. „Дали първите двама ще са антагонисти, или пък ще бъдат от един и същи политически сектор ще бъде определящо. Ако са антагонисти, разпределянето по-надолу ще стане много лесно на идеологическа основа. Така могат да се сформират по-ясни, обособени мнозинства, пък и опозиция", обясни тя.

По думите й голямото предизвикателство пред българските политици е съставянето на правителство. „И не толкова реториката на антикорупцията е водеща. При всички, които минаха през властта и се изредиха всякакви коалиции през тези четири години, видяхме, че там, където има власт, има и злоупотреба. Шансът е в това взаимно да се контролират и да се оформи коалиционно управление. Към това трябва да се подходи с разум и прагматичност", коментира Цветанка Андреева.

Политологът Даниел Смилов призова за стратегическо мислене както политиците, така и избирателите.

Евроатлантизъм в България като идея започва да отслабва, тъй като се представлява от партии, носещи корупционно наследство. „Това е нещо, което трябва да го мислим всички, защото във вакуума, който се отваря, могат да влязат евроскептични партии, нови играчи, които опитват да увличат вот, което е българска интерпретация на тръмпизма", допълни Смилов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.