• 05 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8069
  •  GBP / BGN 2.3115
  •  CHF / BGN 2.0101
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Защо архимандрит Никанор иска да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил

Защо архимандрит Никанор иска да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил

/КРОСС/ Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обяви, че напуска БПЦ след избора на патриарх Даниил.

Българският патриарх се казва Даниил и какъвто и да е той, той е. Никакъв протест аз нямам по отношение на неговия избор, да е жив и здрав и да се справя със своите задължения. Не съм съгласен с някакви негови интерпретации по отношение на православието и на нравствената му оценка на случващото се в Украйна. И по тази причина казах, че след като той ще ми бъде и епархийски архиерей е етично аз да се оттегля, защото не знам той до каква степен би се съгласил да има такъв клирик като мене. Защо да му създавам на човека неудобства, трудности, главоболия. Аз съм длъжен и днес ако работи деловодството ще си внеса писмото. А той вече какво ще реши оттам нататък, не знам. Дали ще иска да работим и да приеме моите съображения, това е друг въпрос. Но така както сме в момента, няма как - аз да си държа позицията, когато този човек държеше като митрополит диаметрално противоположни позиции. Няма драма, трябва да му се помага. Искал, не искал, очаквал, не очаквал, самите ние очаквали не очаквали - това е човекът начело на БПЦ. Няма смисъл да го посрещаме на нож и да създаваме излишни емоции в момента, коментира в БНТ "Денят започва" игуменът на Гигинския манастир.

Ще подам молба в един манастир на Света гора да ми разрешат да имам една килия, където да си изкарам остатъка от живота си, имам такава потребност. Но това зависи и от новия патриарх - да ми приеме молбата или да ме потърси за разговор, коментира още духовникът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какви хубави неща бяха обещали едни хора на Никанор, ако попречи видинския митрополит да бъде избран за патриарх. Толкова труд и всуе напразно. Само 3 гласа попречиха на Никанор да се радва. А онези хора не си поплюват, гневят се.... Ами сега? Иде му да се скрие вдън земя, а не в Света гора.Казано е: Ако е рекъл Господ! А Господ нареди Даниил да стане патриарх. Никанор не зачита волята на нашия Господ, а волята на едни хора.Е, тежка ще е участта никанорова оттук насетне.

01.07.2024 15:50:19

Анонимен

Вижте как България цъфти и хубавее като колония на САЩ! Само сащисани ценности, шапки долу български мекерета, да живее белия сахиб байдън, вашият вожд с празната глава!

01.07.2024 15:23:29

Анонимен

Как защо, защото руската агентура избра поредния ватник за патриарх....Не се ли отърве България от руския хомот нищо добро не я чака.

01.07.2024 12:46:01

Анонимен

Прав ти път, крива ти пътека, г-н НикаКнор! Дано завинаги да си останеш при Въртоглавия и никога повече да не се върнеш! Светъл ден е днес! Господ се смили над нас и ни изпрати НАЙ- ДОСТОЙНИЯ!!! Слава Богу,че ще напуснете БПЦ, защото не Митрополит Даниил служеше с разколници при Негово Светейшество патриарх Вартоломей,а точно вие Високопреподобни отче, а Вартоломей изпълнен с желание за еднолична власт ще направи всичко възможно, дори да служи с разколници,за да я получи,със сигурност ще сте добре желан там! И Ви уверявам,че негово Светейшество патриарх Даниил,ревностно ще бди над БПЦ,както го правеше блажено починалият патриарх Неофит!

01.07.2024 11:48:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.