• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Навършват се 92 години от обявяването на Перник за град

Навършват се 92 години от обявяването на Перник за град

/КРОСС/ Навършват се 92 години от обявяването на Перник за град, съобщи БТА. С Указ 402 на Цар Борис III на днешния ден Пернишката селска община е преобразувана в градска. Историята на населеното място започнала още в средата на VI-ото хилядолетие пр. Хр. Селището Перник е съвременник на Казанлъшката гробница, на Тракийското съкровище, свидетел е на завоеванията на Александър Македонски, Олимпийските игри, управлението на Перикъл в Атина. Предполага се, че името Перник идва от Перун, към което е прибавен суфиксът -ИК. Окончанието е характерно за прабългарския език.

Перник е един от най-дългите градове в България, като от запад на изток дължината му по протежение на котловината достига 20 км. В града са се случили много неща за първи път у нас, отбелязват от Регионалния исторически музей. През 2018 г. тук заработила първата родна топлоцентрала, която носела името на града. През 1931 г. с български и белгийски капитали започнало строителството на фабрика "Кристал" за производство на плоска и куха стъклария. Същата година в Перник било произведено първото българско стъкло. През 1933 г. започнало изграждането на първото в страната предприятие за валцувани метали "Български железни заводи". Година по-късно била пусната в експлоатация първата брикетна фабрика.

Тук бил построен и първият машиностроителен завод в България "Струма". Произведените в него машини се изнасяли на три континента. Открита била и фабрика за сушене на плодове и зеленчуци, която през 1951 г. прераснала в единствения завод на Балканите за производство на пектин. Всички природни изкопаеми на страната в продължение на десетилетия са били управлявани от пернишката минна дирекция, а пернишкият въгледобив до началото на седемдесетте години бил основен източник на българската енергетика. В металургичния завод "Ленин" /сега "Стомана"/ била излята първата българска стомана. Датата, на която това се е случило - 6 ноември, и до днес се чества като Ден на металурга. Бурното индустриално развитие на Перник продължило и през следващите години. Открити били заводите за токоизправители, феромагнити, за големогабаритни металорежещи машини, за специални стоманени профили, за заваръчни машини.

С разработването на новите рудници и откриването на новите промишлени заводи градът се разрастнал многократно. Перник е първият български град с модерен градоустройствен план, с водоснабдяване и канализационна система. Жилищният квартал "Твърди ливади", построен в периода 1926-1928 г., пък станал първият планиран работнически квартал в България. Миньорското селище има железопътна връзка със София още от 1893 г. През 1895 г. в Перник светнала първата електрическа крушка в България, дори преди Царския дворец. Четири години по-късно била построена и първата българска електроцентрала. В края на 1901 г. село Перник имало своя "музикален състав" - първия граждански духов оркестър у нас. Преди да бъде обявен за град Перник имал парк, в който всяка вечер свирел минният струнен оркестър, театър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации.

Сега от индустриалната гордост на Перник е останал само металургичният завод "Стомана". На мястото на първия машиностроителен завод има хипермаркет, няма и спомен от уникалния завод "Пектин", ТЕЦ "Перник", "Български железни заводи" и др. На територията на бившия завод "Кристал" пък наскоро полицаите разкриха модерна нарколаборатория.

Перник днес живее със самочувствие на столично предградие. Жилищното строителство расте, интересът към закупуване на имоти в града се е увеличил с 30 процента, по данни на брокери. Местната управа полага усилия за създаване на все по-добра транспортна връзка със София. Около 30 000 души ежедневно пътуват до столицата. Според кмета Станислав Владимиров, градът може да е нов дом на всички, устремили се към столицата. Паралелно се работи и по подобряване на индустриалната зона с надеждата за привличане на инвеститори.

Градът преживя две големи изпитания - земетресението на 22 май 2012 г. и водната криза през 2019-2020 г. Щетите от земетресението са възстановени, а недостигът на вода вече е само един спомен. Новото съоръжение, свързващо водопреносните мрежи на Перник и София гарантира, че в бъдеще градът няма да изпадне в подобна ситуация. Тече ремонт и на пречиствателната станция за питейни води, всеки момент трябва да стартира и водният проект. Предстоят също редица проекти със собствено и с европейско финансиране.

Община Перник очаква средства от европейския проект за справедлив енергиен преход, касаещ въглищните райони. Планира се те да бъдат насочени към подобряване на икономическата среда и търсене на алтернативни източници, които да осигурят нормално топлоподаване на перничани. Перник е най-топлофицираният град и ние не можем без въглищната централа, заяви кметът Станислав Владимиров. Той апелира към обособяване на все повече независими сгради - със собствени миницентрали, или по-функционални, за да бъдат енерго- и топлонезависими.

Перничани два пъти годишно почитат своя покровител - Свети Иван Рилски. Това се случва традиционно на празника на Перник - 19 октомври. От девет години на 22 май жителите на града правят курбан и благодарят на Бог и на Рилския светец, че градът не даде нито една жертва по време на земетресението през 2012 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.