• 18 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8031
  •  GBP / BGN 2.3518
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Над 200 хиляди поклонници се събраха в румънския град Яш за празника на св. Петка

Над 200 хиляди поклонници се събраха в румънския град Яш за празника на св. Петка

/КРОСС/ Десетки хиляди поклонници участваха в понеделник в храмовия празник на преп. Петка в Яш. Св. Литургия беше отслужена на външен олтар в близост до митрополитската катедрала от архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита, в съслужение с множество йерарси. На тазгодишния празник, заедно с мощите на св. Петка в храма бяха изложени за поклонение и мощите на св. Пантелеймон от манастира „Св. Павел" на Света гора. Митрополитът на Молдова и Буковина Теофан благодари на повече от двеста хиляди поклонници, които са се молили тези дни в Яш.

„Душата на много поклонници е изцяло глад и жажда, ревност и копнеж. Копнеж, който ги изгаря. Това е огънят, за който Христос е казал: „Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!" (Лука 12:49). Ако нямаш този копнеж, ако не се стремиш към него, не можеш да разбереш пътя на поклонника. Всъщност човек истински разбира само това, което преживява. Тръгвайки на път, поклонникът се предава свободно на Бога. Той се предава на Бога не като външна власт, която ни налага какво да правим и какво - не. Поклонникът се поставя в ръцете на Бога като извор на радост, вътрешен мир и спасителна прошка. Християните преживяват тайнството на поклонението като акт на аскеза, полезен за самите тях" - подчерта архиереят.

В деня на поклонението до 14:00 ч. около 216 000 поклонници са минали пред св. мощи на преп. Петка, а 45 000 са чакали на опашка, като средно чакането е продължило шестнадесет часа, съобщават организаторите.

Св. Петка е една от най-почитаните светици на Балканите. В проповедта си за празника Румънският патриарх Даниил каза, че близо петстотин църкви в страната са посветени на нея.

Св. Петка (Параскева) Епиватска живее през десетото столетие. Родена е в Епиват, Югоизточна Тракия, близо до Константинопол. Сестра е на св. Евтимий, епископ на Мадита (паметта му се чества на 5 март). След като брат ѝ става монах, тя също решава да приеме монашество. Посещава Светите земи и става монахиня в един девически манастир там, а после се подвизава в Йорданската пустиня. Връща се в родните си земи и се упокоява в Господа в Каликратия едва на двадесет и седем годишна възраст.

Непознатата монахиня е погребана в местното гробище, а мощите ѝ се открити по чудодеен начин между 1028 и 1038 г. Разказ за нейния живот и пренасянето на мощите ѝ в Търново от цар Йоан Асен Втори ни е оставил св. патриарх Евтимий Търновски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.