• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7532
  •  GBP / BGN 2.3297
  •  CHF / BGN 2.0675
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Forbes: 85% от изнасяния руски петрол се купува от Китай и Индия

Forbes: 85% от изнасяния руски петрол се купува от Китай и Индия

/КРОСС/ Почти две години западни санкции не пречат на износа на руски петрол, пише Forbes. Индия и Китай купуват 85% от суровините. Въглищата също идват от Русия в тези страни: 45% се купуват от Пекин, 18% от Делхи.

Въпреки нарастващия въоръжен конфликт между Русия и Украйна, първата продължава да увеличава санкционирания износ на петрол, като го продава на Китай и Индия. Това се доказва от най-новите индустриални изследвания.

В края на 2022 г. Съединените щати и техните съюзници поставиха таван на цените на руския петрол от около 60 долара за барел, за да осигурят достъп до западни услуги, необходими за транспортиране, включително застраховка на кораби и танкери. Идеята беше да се ограничи както обемът на продавания руски петрол, така и приходите от продажбата му на световния пазар.

Въпреки това, според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), почти две години западни санкции не оказват значително влияние върху Русия, благодарение на Китай и Индия, двата най-големи вносители на суров петрол в света. През юли първите получиха 47% от руския износ на суров петрол, а вторите - 37%. Купувачите от ЕС са закупили 7%, а Турция - 6%.

Изглежда, че през 2024 г. ситуацията ще продължи да се развива по вече доказания модел, както с Пекин, така и с Делхи. Индия внася около 40% от общия си закупен петрол на световния пазар от Русия. Преди конфликта с Украйна тази цифра е била под 1%. В момента месечният доход от тези транзакции достига три милиарда долара, или 1,85-1,95 милиона барела на ден.

Танкерен флот в сянка

Според източници в Сингапур и Мумбай руският суров петрол Urals обикновено се продава с 5-10% по-евтино от Brent и това има за цел да насърчи купувачите. Но в световен мащаб цената на доставките все още е далеч от нивото, определено от западните страни. Това до голяма степен се дължи на флоти от танкери в сянка с неясни структури на собственост, създадени чрез много различни организации, което затруднява идентифицирането на техния действителен собственик и регулатор и също така ги принуждава да се съобразяват със западните санкции.

CREA отбелязва, че „81% от общата стойност на руския морски петрол се транспортира от танкери в сянка, а танкерите, притежавани или застраховани в страни с таван на цените, представляват 19%. Поради увеличаването на броя на танкерите в сянка, зависимостта на Русия е намалени от кораби, притежавани или застраховани от страни от Г-7, това впоследствие ще повлияе на способността на коалицията да намали тавана и да удари приходите на Русия от износ на петрол.

Въпреки призивите да се неутрализира влиянието на сенчестия флот, на практика това се оказа много по-трудно. От своя страна CREA предложи следното: „Държавите, които налагат санкции, трябва да забранят продажбата на стари танкери на собственици, регистрирани в държави, които нямат политики за контрол на цените на петрола. Това ще помогне да се ограничи увеличаването на броя на танкерите в сянка, използвани за транспортиране на руски изкопаеми горива, които се наблюдават от началото на пълномащабния конфликт в Украйна."

Не само петрол

Но не само петролът отива в Китай и Индия от Русия. Тъй като и двете страни са големи потребители на въглища, руските суровини неизбежно попадат в складовете им. „От 5 декември 2022 г. до края на юли 2024 г. 45% от целия руски износ на въглища е бил за Китай, следван от Индия (18%), Турция (10%), Южна Корея (10%) и Тайван (5%)", се казва в изявление на CREA.

Източник: inosmi.ru

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.