• 26 Авг 2024 |
  •  USD / BGN 1.7521
  •  GBP / BGN 2.3106
  •  CHF / BGN 2.0675
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Студенти от НАТФИЗ с въздействащи клипове как да пазим природата чиста

Студенти от НАТФИЗ с въздействащи клипове как да пазим природата чиста
Вече трета година подред информационната кампания #ПромениКартинката вдъхновява младите таланти

/КРОСС/ Вече трета година подред информационната кампания #ПромениКартинката вдъхновява младите таланти.



Петър Пенев и Емануил Цонев са студенти от НАТФИЗ, които вярват в силата на изкуството и киното да създава по-добро и устойчиво бъдеще.

Двамата млади режисьори са част от екипите второкурсници, които създадоха поредица от кратки, 30-секундни, въздействащи видеa, посветени на информационната кампания #ПромениКартинката, призоваваща към опазване на околната срeда от замърсяване с неправилно изхвърлени цигарени фасове и отговорно потребителско поведение. Проектът е част от колаборацията за трета поредна година между НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" и Филип Морис България - компанията, която стои зад екологичната кауза.



Петър Пенев, НАТФИЗ



Емануил Цонев, НАТФИЗ

Киното може да образова, вдъхновява и провокира, категоричен е Петър. Но уточнява - най-хубаво е, когато се прави с ясна цел и кауза, когато имаш какво да кажеш.

„В един такъв проект като този с #ПромениКартинката за нас студентите е изключително полезно, че можем още от втората си година на обучение в НАТФИЗ да се докоснем до света на социалната реклама с всичките му специфики, както и до реалната работна среда със сериозен партньор и истинско задание. Това много е ценен опит. След като преминах през това предизвикателство се чувствам доста по-уверен в себе си и доста по- подготвен за реалната работна среда, която ме очаква след като завърша", разказва със самочувствие второкурсникът.

Не крие, че са се опитали да „надскочат" идейно видеата на колегите си от миналите две години. В тазгодишните кратки видеа има нови жанрове, които не са били използвани преди - научнопопулярен филм, детективски, представящ „рап батъл" и други. Откъде обаче допълнително са почерпили вдъхновение?

Емануил признава, че от информационната кампания #ПромениКартинката е научил, че цигарените фасове са направени от целулозен ацетат - вид биопластмаса и разграждането им може да отнеме до 15 години в зависимост от външните условия. „Във видеото, което реализирахме с моя екип „Не оставяй улики", исках да разгледаме проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове чрез хиперболизация и хумор. Исках да направя опит за нещо запомнящо се, което би могло да се „цитира", когато човек попадне в подобна ситуация. Някой пуши в парка, несъзнателно тръгва да изхвърля фаса си неправилно в природата, но приятел до него си спомня за видеото с „ФАС полиция" и го спира, напомняйки му защо е важно да изхвърляме правилно фасовете и другите отпадъци и да пазим природата чиста. Целта ми беше да не е назидателно, а да е чрез доза чувство за хумор. За мен начинът за справяне с проблема е чрез информиране за мащаба на проблема и разговор", разкрива той.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=NLqP1BsR8b8&t=2s

Петър и неговият екип реализират видеото - заигравка с жанра на научнопопулярен филм. Идеята му хрумва по време на разходка в парка, когато видял една катеричка да преминава недалеч от купчина неправилно изхвърлени фасове и отпадъци до една от алеите. „Тогава реших да представя „изхвърления фас" като вид, обитаващ дивата природа наравно с всички други животни. Замислих се как за съжаление сме свикнали толкова много с неправилно изхвърлените фасове около нас, че тази гледка се е превърнала в „нормална" картинка за нас. Опитах се да провокирам аудиторията, представяйки тази ненормална ситуация като съвсем нормална. Открих, че през формата на един научнопопулярен филм това би било доста лесно, а в същото време атрактивно и интересно", разказва Петър.

Аз съм фас / #ПромениКартинката x НАТФИЗ (youtube.com)

„Сега ръкавицата е хвърлена към следващите випуски и очаквам с нетърпение отговора на колегите от следващата година", допълва с гордост Емануил. И дори вече има нови идеи как да се промени промени картинката все повече и по-дългосрочно.„Мисля, че трябва да се таргетират определени места, където има по-силно замърсяване с отпадъци. Както кампанията #ПромениКартинката алармира чрез креативни визии по плажовете на българското Черноморие за замърсяването с неправилно изхвърлени фасове и провокира към отговорно поведение. Такъв тип инициативи могат да се приложат и на други места с голямо замърсяване", споделя той.

Според Петър младите до голяма степен са закърмени с идеята, че трябва да пазят природата и околната среда, но от друга страна по-възрастните хора вече имат изградени навици, които доста по-трудно се променят. „След като видеата, посветени на #ПромениКартинката започнаха „своя живот" онлайн, коментарите под тях потвърждават наблюденията ми - посланията се приемат по-силно от публиката на нашето поколение. Все пак за нас е предизвикателството да се опитаме да накараме и зрителите с утвърдени навици и убеждения да се замислят над проблема и за това колко е важно да опазим природата чиста от неправилно изхвърлени фасове и други отпадъци. Вярвам, че ще имаме успех", оптимист е Петър.

И двамата студенти и приятели „говорят" за промяна и екосъзнание не само чрез творбите си, но и с действията си в ежедневието.

Петър изхвърля разделно отпадъците си, придвижва се почти изцяло с градски транспорт или пеша и се старае да свежда до минимум употребата на електрическа енергия. И е доволен, защото вижда как тези негови навици променят и хората около него - съквартиранти, съседи, близки. „Обяснявам си тази тенденция с това, че след като човек разбере колко е лесно да се пази природата чиста, осъзнава, че няма оправдание да не промени себе си и своето поведение. Дори започва да му доставя истинско удоволствие да допринася за опазването на околната среда", споделя той.

Емануил съща разказва, че вече 9 години неговото семейство събира боклука си разделно. „Започнахме да забелязваме колко пластмаса, хартия, стъкло и други материали използваме. Помогна ни и за намаляването на разходите, когато осъзнахме, че няма смисъл да се правят ненужни покупки, които генерират боклук и не са жизненоважни. Друг пример е купуването на по-големи опаковки от даден продукт и тяхното повторно използване или пък използването на съдове и опаковки навън за многократна употреба", допълва той.

Девет екипа от студенти във втори курс по режисура, операторско майсторство, драматургия, монтаж, звук, сценарий и продуцентство представят по провокативен и въздействащ начин своя поглед как да „променим картинката", като отправят апел за социално отговорно поведение и опазване на околната среда.

Всички атрактивни видеа можете да видите в Специални проекти - Промени Картинката (promenikartinkata.bg).


Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.