• 06 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Може ли пратките от Китай да се окажат основен проблем за българския бизнес

Може ли пратките от Китай да се окажат основен проблем за българския бизнес

/КРОСС/ 73% от българите са активни онлайн потребители, а пък навлизащите азиатски платформи са все по-предпочитани. Но с това идват и проблемите за българските търговци.

Тонове дрехи, обувки и дребна електроника летят ежедневно към Европа и всяка световна  точка чрез карго полети, запазени с месеци напред от най-големите китайски онлайн платформи.

Три клика, гореща оферта и седмица по-късно желаният продукт е вече и в дома на българските потребители.

Около 20 милиона пратки пристигат в България всяка година, което прави грубо около 10 пратки на лице, което пазарува онлайн, но 85%от тях се явяват от най-големите азиатски платформи.

„Основните притеснения се изразяват в това, че малък и среден бизнес търпят огромни загуби. От друга страна има финансови загуби поради затваряне на търговски обекти. Онлайн продажбите са основно зависими от самите потребители. Това, което привлича потребителя, е безплатната доставка и ниската себестойност на продукта и разбира се възможността от вкъщи или от всяка една точка да направи поръчка. Също така забелязваме, че в тези платформи се предлагат и продукти с нулева стойност само срещу регистрация в самия сайт, което пък е въпрос на национална сигурност, защото правейки регистрация вие създавате акаунт, след което търгувате с банкова информация и за съжаление не се знае кой разполага и с какъв аспект", обясни Владимир Димитров, БСК.

През последните месеци потребителски организации в Дания и Холандия изследват качеството на продуктите от азиатски онлайн платформи и установяват редица нарушения в стандартите за безопасност и сигурност, които могат да застрашат общественото здраве. У нас оплаквания все още не са постъпили, споделят от Европейския потребителски център.

Оказва се, че не само потребителските организации се явяват безсилни в проследяването на пратките. Властите също не могат да осъществят стандартизиран контрол. Затова тази седмица Българската асоциация за кръгов текстил инициира кръгла маса с представители на бизнеса и търговците.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупости и апологетика на западния бизнес. Същите тези търговци, които реват, продават същите тези стоки, получени от същите тези азиатски платформи. Конкуренцията работи правилно, в полза на потребителя, единствено в Китай. Ще получиш това, което поръчваш, а можеш сам да избереш между качествено и скъпо и по-некачествено, но годно и евтино. И не разбрах, каква е разликата с банковите данни, то те не са и банкови данни, а само номер на карта, между Амазон и Алиекспрес. Поредните глупости ощетяващи интереса на потребителите и подкрепящи евроатлантиците, които в основата си са търгаши, опиращи се на милитаристи.

Преди 2 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.