• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7919
  •  GBP / BGN 2.3377
  •  CHF / BGN 2.0787
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иновативна фюжън биопсия достъпва вече и в Пловдив

Иновативна фюжън биопсия достъпва вече и в Пловдив
Прецизна диагностика на рака на простатната жлеза с нова апаратура

/КРОСС/ Клиниката по урология при УМБАЛ „Каспела" град Пловдив прави нова стъпка напред в борбата с рака на простатата, като въвежда най-модерната технология за диагностика - фюжън биопсия. Апаратът, който е дарение от Медицински университет - Пловдив, е уникален за региона и предоставя на специалистите възможността да извършват по-прецизни и точни диагностични процедури.

Фюжън биопсията на простатата е минимално инвазивна процедура, която се основава на интегрирането на образи от ядрено-магнитен резонанс и ултразвук в реално време, за да се постигне максимална точност при вземане на биопсичен материал. Това е особено важно при пациенти с високи нива на PSA, при които класическите биопсии са дали отрицателни резултати, но съмненията за наличие на ракови клетки остават.

"Фюжън биопсията ни позволява да навигираме биопсичната игла с изключителна точност. Това значително намалява риска от пропускане на малки туморни образувания, които трудно могат да бъдат открити с традиционни методи. Основното предимство за пациента е сигурността в диагнозата, която тази нова технология предоставя.", обясни доц. д-р Младен Дойков, дм, специалист уролог в клиниката по Урология при УМБАЛ „Каспела" и доцент към катедра „Урология" при Медицински факултет на Медицински университет - Пловдив.

Класическите методи за биопсия на простатната жлеза често водят до фалшиво негативни резултати, поради което фюжън биопсията бързо набира популярност в Европа и по света. Технологията вече е част от рутинната практика на клиниката по урология при УМБАЛ „Каспела", благодарение на дарението на апаратурата от Медицински университет - Пловдив.

"Благодарим на ръководството на Медицински университет - Пловдив и на ректора, проф. д-р Ангел Учиков, дмн за това значимо дарение. Тази апаратура ще бъде използвана не само в клиничната ни практика, но и за научно-изследователски изследвания, като ще предостави на студентите, специализантите и младите лекари уникалната възможност да се обучават и работят с най-модерните технологии," изразява своята благодарност доц. Дойков.

Апаратурата ще помогне на уролозите да подобрят точността на диагнозите и да намалят риска от усложнения при пациентите, като минимализира инвазивността на процедурата. Първите проведени изследвания с новата апаратура показват отлични резултати, което потвърждава нейната ефективност.

"С фюжън биопсията ние буквално можем да насочваме биопсичната игла до милиметър към подозрителната зона, като използваме образите от ядрено-магнитния резонанс. Това ни осигурява по-голяма увереност, че не пропускаме никакви ракови клетки," допълва доц. Дойков.

Дарението на апаратурата е ключово за развитието на урологичната клиника и медицинската наука в региона. Медицински университет - Пловдив продължава своя ангажимент към подобряване на здравеопазването в Южна България, като предоставя възможности за обучение и научна дейност, които ще облагодетелстват както пациентите, така и бъдещите лекари.

"Медицински университет - Пловдив е изключително важен партньор за нас. Съвременните технологии, с които разполагаме благодарение на тях, ни помагат не само да подобряваме качеството на лечението, но и да развиваме научната и образователна дейност в региона," заявява доц. Дойков.

Наличието на високотехнологична апаратура в УМБАЛ „Каспела" е важна стъпка за подобряване на здравеопазването в Южна България. Това позволява на клиниката да се превърне в ключов център за диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза.

"Очакванията ми са, че с тази апаратура ще спомогне да повишим процента на ранна откриваемост на простатния карцином в региона и ще увеличим преживяемостта на пациентите," споделя доц. Дойков.

В навечерието на месеца на мъжкото здраве - ноември, специалистите от клиниката призовават мъжете над 50 години да се грижат за здравето си, като преминават през редовни урологични прегледи и изследвания.

"Препоръчвам на всички мъже над 50 години да се подлагат на ежегодни урологични прегледи и изследване на PSA. Ранното откриване на проблемите с простатата е ключът към успешното лечение," завършва доц. Дойков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.