-
17 Апр 2025 |
USD / BGN 1.7224
GBP / BGN 2.2844
CHF / BGN 2.1121
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Кои ядки за какво са полезни

17 Февруари 2025 | 21:08

/КРОСС/ Дори в малки количества, ядките имат много полезни качества.
Орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Яденето на богата на орехи храна предотвратява "лошия" холестерол след хранене. Също така те са със значително съдържание на омега-3 мазнини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Известен факт е, че те поддържат добра мозъчна функция.
Може да е просто съвпадение, че черупката на орех изглежда като мъничък мозък, но изследванията сочат, че орехите наистина може да са полезни за ума ви. И не на последно място яденето на орехи може да помогне за поддържане на здравето и плодовитостта на мъжете.
Бадемите са полезни срещу настинка и грип, редуцират холестерола, помагат и срещу диабет и за намаляване на кръвното налягане, богати са на протеини, помагат за повишаване на мозъчната активност и спомагат за отслабването. Бадемите дори спомагат отслабването.
Плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка. Прилича на круша и може да се яде. На върха на кашу-ябълката расте семето, което всички наричаме ядка кашу.
Кашу-ябълката може да се срещне в Бразилия, Индия или Кения. Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите. Подобно на калция, магнезият е важен и за здравето на костите, което е основното съдържанието му.
Шамфъстъците имат специфичен аромат и зелен цвят. Те са полезни за здраво сърце. Когато дневно ядем от 50 до 100 грама шамфъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес.
Шамфъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.
Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е.
Близки до ядките като вкус и като свойства са семената. Те също зареждат тялото с много енергия. Такива са семената на сусама, слънчогледа, тиквените семки и лененото семе. В сусама например ниското съдържание на въглехидрати и голямото количество ненаситени мазнини помагат за балансиране на кръвната захар в тялото.
Семената също зареждат тялото с много енергия.
Цинкът, който се открива в сусамовото семе, е необходим за производството на колаген. В маслото се откриват минерали и антиоксиданти, които имат благоприятно действие за косата и кожата.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
16 Април 2025 | 20:08
Позиция на „Спаси София“ относно назначаването на арх. Панайотова за главен архитект на Столична община16 Април 2025 | 19:37
Военнослужещи от НВУ „В. Левски“ унищожиха невзривен боеприпас, открит в габровско село16 Април 2025 | 19:22
За повишаване на безопасността се монтират пътни знаци на кръговото кръстовище при 14-и км на път II-86 при гр. Пловдив16 Април 2025 | 18:52
От утре до събота за улеснение на трафика за Великден ще има реверсивно движение на път I-1 при връзката на първокласния път с АМ „Струма“ и п. в. „Симитли“16 Април 2025 | 18:37
Министър Караджов за вота на недоверие: Кабинетът не е нестабилен, не сме заложнициПОЛИТИКА