• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7919
  •  GBP / BGN 2.3377
  •  CHF / BGN 2.0787
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Европейски ден на фармацевтичните асистенти

Европейски ден на фармацевтичните асистенти

/КРОСС/ От съсловната организация - Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) настояват за законови промени, които да легитимират техния труд и място в обществото. В свое обръщение те отбелязват, че помощник-фармацевтите у нас са около 4000. Вижте пълния му текст:

Днес отбелязваме Денят на фармацевтичните асистенти - една професия, която се радва на внимание и уважение в Европа и света.

В някои страни тя е известна още под наименованието „фармацевтичен техник", а у нас от години е утвърдена като „помощник-фармацевт".

Няма сектор от фармацията като наука и практика, в който да не се трудят и помощникфармацевти. На нашата професионална помощ и компетентност разчитат аптеки в малки и големи села и градове, дрогерии, производители и дистрибутори на лекарствени продукти.

Ние сме част от обслужващите специалисти и в болничните аптеки, както и в изследователските лаборатории и представителствата на фармацевтичните компании.

Българските помощник-фармацевти, обединени в своята съсловна организация - Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) се кандидатират да бъдат част от голямото европейско семейство - Европейската асоциация на фармацевтичните асистенти.

Наши колеги участват в провеждащия се в момента в Коимбра, Португалия, изнесен семинар на Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

Днешният празничен ден, разбира се, е повод за равносметка и заслужено удовлетворение, но едновременно с това извежда на преден план необходимостта от промени, които да направят труда ни заслужено оценен и подобаващо популярен сред обществото.
Помощник-фармацевтите в България имат завидно добро образование. Обучението и реализацията им имат 60-годишна история, и градация в нивото на професионалната имподготовката - от „чиракуване" в началото на 20-ти век, през средно специално и полувисше образование, а от 2008 година - в степен от висшето образоване.

Днес помощник-фармацевтите у нас са около 4000. Те се обучават в 6 медицински колежа, които са част структурите на медицинските университети и се дипломират с диплома за висше образование със степен „бакалавър" по член 42, буква „а" от Закона за висшето образование (ЗВО).

От 2018 г. сме обединени и в самостоятелна съсловна организация - БАПФ. Нашите цели са да станем част от едно адекватно, съвременно и с европейска визия законодателство, което да отразява реалната действителност в сектора по отношение на
труда ни, за да бъде той легитимен и достоен да получи полагащата му се обществена оценка и признание.

В България не трябва да има селище без фармацевтично обслужване и без специалисти, които да оказват фармацевтични грижа на всички нуждаещи се български граждани.

Ето защо предлагаме промени в законодателството, които да регламентират законно прилагане на знанията и уменията, придобити в базовия курс на обучението в медицинските колежи и надградените умения в следдипломното обучение на помощник-фармацевтите.

Този огромен професионален ресурс съществува и няма логично обяснение защо се пренебрегва и неглижира от 2011 г. до днес.

Крайно време е българското законодателство да отрази реалната ситуация в България и в страните от ЕС, а така също и препоръките на СЗО по този въпрос.

Това, което предлагаме ще позволи на помощник-фармацевтите, в екип с магистър фармацевтите да оказват качествена, навременна и професионална фармацевтична грижа, от която обществото и всеки български гражданин има реална потребност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.