• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Огнена обсада в Калифорния, заплашва хиляди домове

Огнена обсада в Калифорния, заплашва хиляди домове

/КРОСС/ Най-големият активен горски пожар в Калифорния се разрасна неимоверно снощи и застраши хиляди домове в американския щат, което наложи пожарникарите да предприемат спешни действия за посрещане на опасността. Огънят е част от пламъците, обхванали обширни райони от западните части на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Интензитът и драматичното разпространение на пожара предизвика мрачни сравнения от страна на представителите на властите с чудовищния пожар в района от 2018 г., засегнал тежко градчето Парадайс и още няколко малки населени места, вземайки 85 жертви и изпепелявайки 11 000 жилищни домове.

Пламъците на тазгодишния пожар погълнаха дотук над 130 постройки, а още хиляди са застрашени, което наложи да се извърши евакуация на население в четири окръга - Бют, Плумас, Техама и Шаста. По данни към снощи местно време огънят гори на площ от 1243 кв. км и се разраства с бързи темпове в северна и източна посока.

Според властите пожарът е възникнал в сряда, след като неизвестен мъж бутнал горяща лека кола в канавка в Чико и след това спокойно избягал от мястото заедно с други лица.

"Има невероятно много "гориво" за пожара и той ще продължи да се разраства с бързи темпове", заяви на брифинг представител на пожарната. По думите му пламъците настъпват със скорост 21 кв. км/ч".

Под "огнена обсада" се намират и други райони в западната част на САЩ и в Канада. В отдалечен район на Айдахо пожар, предизвикан от мълния, стана причина хората да бягат по пътища, заобиколени от пламъци, а в източната част на щата Вашингтон също избухна пожар, който наложи евакуации.

В Източен Орегон летец беше намерен мъртъв, след като малък самолет цистерна, с който е гасил един от многото горски пожари в западните части на САЩ, се е разбил.

По последни данни на територията на САЩ има над 110 активни пожара, горящи на площ от 7250 кв. км, съобщи Националният междуведомствен център по пожарите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.