• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

/КРОСС/ „България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване". Това гласи позиция на правителството „Главчев" по повод гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница, изпратена до медиите.

От кабинета уточняват, че разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. „Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата", твърдят от МС.

„Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България", се казва още в позицията на Министерския съвет по темата.

Служебното правителство обяснява, че се разграничава категорично от „всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България". „С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива", гласи още съобщението.

От пресцентъра уточняват, че динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", допълват от кабинета.

Припомняме, че сайтът BIRD изнесе информация, според която премиерът и външен министър Димитър Главчев е поискал България да се въздържи в ООН за сръбския геноцид в Сребреница. Той е изпратил до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева „скандална грама", разкриваща „безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България", сочат от BIRD. Стоева е отказала да изпълни тази грама.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами така и напишете. Главчев има такава и такава позиция. Защо пишете, че това е позиция на България? Безспорното е че конфликта в бивша Югославия, така както беше провокиран, беше на националистическа основа. В този смисъл, всички участници в конфликта, на различни места и по различно време извършиха престъпления. Тези престъпления трябва да бъдат заклеймени. Защо, обаче, за всичко обвиняват сърбите? Останалите да не би да са били ласкави и пухкави? Да пази Господ от гражданска война, особено етническа. Когато някой казва само част от истината, в премълчаната част лъже. Тогава той е лъжец и манипулатор.

31.05.2024 09:14:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.