• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Сметката за Великден: Колко струват основните продукти от списъка за празника

Сметката за Великден: Колко струват основните продукти от списъка за празника

/КРОСС/ Пазарът за великденската трапеза – по-скъп тази година. От миналия до този април потребителската кошница с основни хранителни продукти за празника е поскъпнала с над 13 %, показва справка на системата за агропазарна информация.

Точно преди месец NOVA показа колко струват 16 от основните за великденската трапеза продукти. Броени дни преди Великден от телевизията решиха да проверят – има ли промяна в цените на храните и напитките от списъка. Само за година пазарът за празника е поскъпнал с над 13 %, показва сравнение на цените в системата за агропазарна информация САПИ. Миналия април потребителската кошница е струвала близо 140 лв., а този – малко над 158 лв. – с близо 19 лв. отгоре. От списъка с продукти на едро най-много са поскъпнали: яйцата за боядисване, захарта и брашното за козунака, както и ориза и лука – за дроб сармата. Скок има и в цената на агнешкото.

Има ли спекула на пазара в последните дни преди Великден?

Оранжерийното производство през зимата го нямаше. Първо се намеси държавата със своите контролни функции, в резултат на което страхът в търговците доведе до намаляване на техните амбиции за спекулативни цени, коментира Цветан Цеков, Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

От всички продукти закупени преди месец, точно половината са със същите цени от преди месец. По-евтино са закупени краставиците, доматите и олиото, но по-скъпо излизат агнешкото, козунакът, зрелия лук за дроб сърмата и ракията.

Според икономистът доц. Огнян Боюклиев от БАН – ясен знак за спекула при търговците заради повишеното търсене в последните дни преди празника.

В Европа е по-характерно, когато идват празниците да намаляват цените, защото ще спечелят от оборотите. При нас за съжаление е обратното, коментира доц. Боюклиев.

Хранителната кошница за Великден се очаква да е по-скъпа, но аз не вярвам да е по-скъпа или поне много по-скъпа от средния темп на инфлацията, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вместо оранжерийното производство нашите политици ги занимаваше въпроса за оръжейно производство в помощ за Украйна.

13.04.2023 11:54:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.