• 25 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8108
  •  GBP / BGN 2.3505
  •  CHF / BGN 2.0920
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Как да избираме и съхраняваме рибата – съвети за максимално качество и вкус

Как да избираме и съхраняваме рибата – съвети за максимално качество и вкус

/КРОСС/ През последните години глобалните тенденции сочат нарастващ интерес към по-полезни и разнообразни храни, в това число и риба. В България консумацията на риба също бележи ръст, въпреки че страната ни все още заема едно от последните места по този показател в ЕС.

Освен че по-често включваме в менюто си риба и ставаме по-изискващи по отношение на качеството, все повече предпочитаме по-лесните за приготвяне рибни продукти, които отговарят на забързаното ежедневие - предварително почистени, филетирани овкусени, или вече овкусени продукти, които просто трябва да сложим във фурната и след броени минути да имаме готова вечеря.

Нарастващата популярност на рибата се дължи на множество фактори, включително осъзнаването на ползите от консумацията. Това, че в търговската мрежа вече е доста лесно да намерим продукти, чието приготвяне не отнема време и сложна предварителна подготовка, също допринася за повишаването на консумация на риба.

Съвети за правилен избор и съхранение на рибата

Рибата е една от най-деликатните храни и за да сме сигурни, че ще запазим най-добре вкуса и хранителните ѝ свойства, добре е да знаем и да спазваме няколко прости правила за нейното съхранение и обработка. Евелина Георгиева, ръководител на отдел „Осигуряване на качеството" в Lidl, споделя няколко съвета за потребителите.

„Охладената риба трябва да се съхранява при температура между 0 и 2°C. Прекъсването на хладилната верига съкращава срока на годност и може да доведе до влошаване на качеството на рибата", обяснява Георгиева. Най-сигурният начин да се уверите, че рибата е била съхранена правилно, е да проверите дали е достатъчно студена на допир.

Евелина Георгиева съветва също рибата да се приготви възможно най-скоро след закупуване. Тя предупреждава за една често срещана практика: „Много хора решават да замразят рибата, за да я използват по-късно, но за разлика от производственото бързо замразяване, домашното е по-бавно и може да доведе до влошаване на качествата на рибата". Макар това да е начин да се избегне изхвърляне на храната, тя отбелязва, че не е препоръчително като дългосрочно решение.

Основните признаци, по които се познава дали рибата е прясна, е гладката, лъскава и влажна повърхност, със свеж мирис на риба. Хрилете трябва да са розови без потъмняване, очите трябва да са бистри, отново без потъмняване и без хлътване.

Непосредствено преди приготвяне е добре рибата да е възможно най-суха. Отцежда се добре и се посолява. Изчакват се няколко минути, след което се подсушава с кухненска хартия или чиста кърпа и се приготвя по желания метод.

Дефрост продуктите също не отстъпват по качество

Поради географското разположение на България е невъзможно да бъде подсигурена всякакъв вид прясна риба. За да се удовлетворят нуждите на потребителите, на пазара се предлагат и дефрост продукти - т.е. размразени риби. По качествени показатели те не отстъпват на охладените, твърдят експерти.

Процесът на размразяване се извършва в специални камери с постоянен контрол на температурата и времето за размразяване, което гарантира запазването на добрия външен вид и вкусовите качества на рибата. Съвременната технология за размразяване на риба осигурява правилния контрол на температурата и условията на съхранение, които са необходими за запазване на качеството до момента на продажбата. Този процес не може да бъде извършен в домашни условия поради специфичните изисквания за постоянен контрол на температурата и процесите по съхранение и доставка.

„Все пак, ако сте си закупили замразена риба, най-добрият начин за размразяване на рибата е в хладилник, тъй като бавното размразяване запазва текстурата и свежестта на продукта", съветва още Евелина Георгиева. Тя предупреждава, че размразяването при стайна температура не е препоръчително, защото може да доведе до развитието на микроорганизми.

За да осигури и гарантира високото качество на рибните продукти, които предлага, Лидл България прилага строга мониторингова програма, която следи множество показатели за качество, безопасност, свежест и чистота на продукта. Рибните продукти подлежат на редовни лабораторни изследвания по редица критерии, които проверяват всичко това, за да сме сигурни, че до потребителя достига ", обяснява Любен Стойчев, старши експерт „Стоково снабдяване" в Lidl.

От изключително значение за запазването на тези показатели е и опаковката. При рибните продукти на Lidl тя осигурява защитна атмосфера чрез специален газ, който се вкарва в опаковката точно преди нейното запечатване. Той предпазва продукта от замърсяване и осигурява по-дълготрайната му свежест.

За качеството на рибните продукти Lidl до голяма степен разчита и на стабилни партньорства с утвърдени местни компании.

Веригата поддържа такива партньорства с компании като „Вастон 2" и „Фишком", които са ключови доставчици на продукти като пъстърва, скумрия, лаврак и шаран. „Тези компании са доказали своя професионализъм и отговарят на високите стандарти за качество, които ние изискваме", подчертава старши експерт в „Стоково снабдяване" на компанията.

Към днешна дата седмично Lidl предлага близо 20 рибни продукта в различни разновидности. Сред тях са някои иновативни за модерната търговия предложения, отговарящи на новите тенденции на пазара, като суши, което на местно ниво се доставя от "М Инвест", както и рибни продукти, подходящи за грил - пъстърва филе и сьомгова пъстърва филе с добавени подправки, филе от минтай и атлантическа треска. Тези продукти предоставят на потребителите нови възможности за избор.

С разширяването на асортимента си от рибни продукти Lidl не само отговаря на нуждите на своите клиенти, но и ги води към по-качествени и иновативни решения. Със своя дългосрочен ангажимент към качеството, партньорствата с местни производители и стремеж към устойчиво развитие, веригата утвърждава лидерската си позиция на рибния пазар в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.