• 26 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Може ли да има превенция на инфаркт и инсулт

Може ли да има превенция на инфаркт и инсулт
Коментират Проф. Никола Григоров – бивш национален консултант по гастроентерология; проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация

/КРОСС/ Холестеролът е важен за много физиологични процеси, влиза в състава на мембраните на всички клетки, но същевременно е в основата на атеросклеротичната плака. Няма никакво съмнение в това, че трябва да се опитваме да контролираме нивата му спрямо риска на пациентите. Това каза проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Българите са рискова популация и следва да съблюдават значително по-внимателно показателите на холестерола си, отбеляза той.

Статините са терапевтични средства, които са предназначени за намаляване на нивата на холестерола, с което се намалява и сърдечносъдовият риск. „Статините са от малкото лекарства, при които ползите са огромни и са установени от проучвания. Ползата от тях е несъмнена. Има статини, които в момента в България струват 2 лева и които са способни в достатъчно доза да редуцират холестерола с 20 до 40%. Хората обаче ги е страх от тях, но си купуват добавки от 50 лева, която съдържа статин, но във вариабилни количества, защото е „природно". Просто хората трябва да проумеят, че лекарствата се регулират от едни много сложни институции и съотношението полза-риск винаги се следи. Медикаменти, които не оправдават очакванията, биват изхвърлени от пазара", обясни проф. Момеков.

Бившият национален консултант по гастроентерология проф. Никола Григоров обясни, че холестеролът бива лош и добър, в зависимост от неговата плътност. „Едната лесно влиза в клетките, обработена е там и е нужна за организма. Другата част - лошият холестерол, остава излишна за организма. Организмът компенсира, не дава оплаквания дълго време и фактически откриваме едва когато дойдат първите симптоми на сърдечносъдовото, мозъчното заболяване, омазняването на черния дроб и целия метаболитен статус на организма", обясни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.