• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Преакселераторската програма на Beyond стартира с голям интере

Преакселераторската програма на Beyond стартира с голям интере

/КРОСС/ Стартъп екосистемата в България винаги е била сплотена, но обстоятелствата покрай стартирането на преакселератора Beyond дават нови индикации за посоката на развитие в предприемаческата сфера.

За поредна година преакселераторската програма на Beyond стартира през октомври месец и отново получава стотици кандидатури от млади предприемачи. Единствената разлика се оказва начинът, по който идват кандидатурите. Над 50% от тях са получени благодарение на много партньорства и сътрудничества между заинтересованите страни в сектора и не само.

Така например, основна част от готовите екипи в програмата се формират, благодарение на новото партньорство на преакселератора с фондовете за рисково финансиране, сред които Vitosha Venture Partners & Innovation Capital. На пръв поглед организациите, макар и конкурентни, показаха, че застават плътно зад екосистемата и се стараят да подпомогнат развитието на екипите, които не са успели да финансират, както и да подкрепят нови такива от преакселераторската програма.

Друг добър пример за партньорство е с „Клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването", които спомогнаха преакслераторската програма да достигне до млади студенти по медицина. Клъстерът сам по себе си е пример, как конкурентни организации могат да се сдружат, за да повишат професионализма и осведомеността за нуждата от иновации в сектора.

Най-значим пример е този с българската образователна система, където редица университети решиха да поканят своите студенти в преакслератора, с цел създаване на предприемачески умения и нагласи сред студентите им. Част от тях дори насочиха към програмата свои докторанти с научни разработки, които целят комерсиализация на проектите си. Висши учебни заведения като Технически Университет Варна, Икономически Университет - Варна, ПУ „Паисий Хилендарски", Медицински университет Варна, Бургаски свободен университет, Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров", СУ „Св. Климент Охридски" и други показаха осъзнатата нужда образованието да има все по-практическа насоченост, която да е ориентирана към създаването на иновации и нови бизнес възможности за младите.

В резултат на тази мрежа от партньорства, Beyond стартира с близо 50 мотивирани участника, сред които предприемачи с опит, докторанти, студенти и млади професионалисти. Очакванията са в края на сезона, през април 2022 г., да останат 3-4 перспективни компании, които в последствие да бъдат финансирани от партньорите за рисково финансиране на организацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Някой би ли превел първата дума в заглавието? Благодаря.

15.11.2021 13:54:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.