• 28 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство

МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство

/КРОСС/  Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация Биопродукти отбелязаха Деня на биологичното производство, в София. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в страните от ЕС. 

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, каза че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии тя обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. ха или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60 % се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биологичното производство на мед - с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства. 

По думите й, МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министър Василева. 

По време на празника над 30 производители от страната представиха своите био продукти -  сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, био сокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, био шоколад,  сладки и солени продукти и био козметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематични арт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.