• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%

КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%

/КРОСС/ КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%От КНСБ искат в бюджета за следващата година да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10 процента, като това по изчисления на синдикатите означава 1,8 млрд. лв. повече средства за заплати. Това каза пред журналисти в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров, като допълни, че заплатите в сектор образование трябва да са поне 130 процента спрямо средната работна заплата за страната.Той уточни, че вече е имало предварителен разговор с министъра на финансите по темата.

„Ние сме запознали финансовия министър с това, което ни е нужно, а то е първо бюджет 2024 да завърши съобразно плана и да включи разплащанията, които липсват, а именно 184 милиона леваза висшето образование“, обясни Димитров, като допълни, че е получил уверението, че средствата ще ги има. По думите му, в бюджета за настоящата година липсват и 250 милиона за мини „Марица Изток“. По отношение на доходите синдикатите искат в страната да започне да се изчисляват.нар. заплата за издръжка, която определя доходите, необходими за едно домакинство да посрещне своите базови нужди, а исканията за увеличение на доходите да стъпват върху тази база.

Що се отнася до частния сектор, Пламен Димитров посочи,че от синдиката отчитат направеното през годините в посока компенсиране на нивата на инфлация при трудовите възнаграждения, но ще настояват и за реален ръст на заплатите. От синдиката съобщиха за тенденция на значително намаление на поръчките в индустриятапрез последните 12 месеца, което води до намаляване на трудовата заетост с около 5 до 7 процента. „По памет ще кажа в момента, около 70-80 хиляди са директно заети в индустрията, което значи, че между 4 и 5 хиляди души от средата на миналата година досега по един или друг начин са излезли от индустрията, като основната причина е спад на поръчките“, каза Димитров.

По думите му проблемът съществува и в предприятия от сектора в област Кърджали,където вече има единични съкращения. Той прогнозира опасност още хора от сектора да останат трудово незаети, заради което от синдиката обмислят да предложат като законова мярка в предприятия с над 20 процента спад на поръчките да има подпомагане като мярката 60/40 по време на ковид. Идеята е по този начин секторът да бъде подпомогнат, за да се предотвратят съкращения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.