• 05 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Европейски дни за наблюдение на птиците се провеждат тази събота и неделя

Европейски дни за наблюдение на птиците се провеждат тази събота и неделя

/КРОСС/ Европейските дни за наблюдение на птиците се отбелязват тази събота и неделя. Те се честват от 1993 г. през първия уикенд на октомври по инициатива на Международната организация Bird Life International.

През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг, обясняват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам отбелязват, че кампанията е насочена към ангажиране на хората с природозащитни каузи и със събиране на информация за разпространението на видовете птици в отделните държави. Инициативата насочва вниманието на хората към предизвикателствата и заплахите, пред които са изправени птиците, каза за БТА Йорданка Луканова от БДЗП. Разкривайки колко близък до нас е светът на птиците, колко разнообразни са видовете пернати животни, всеки може да почувства и разбере защо е важна тази грижа, посочи тя.

БДЗП е сред организаторите на второто издание на „Природа Фест". Събитието ще бъде открито днес от 10:30 ч. в Южния парк 2 в София. Предвиждат се разходки за наблюдение на птици, като сборният пункт е център „Топлоцентрала". Ще има снимки с фотокапани и ще бъде обяснено как тези устройства помагат на еколозите за наблюдението на животните. По-късно ще се състои кампанията „Есенната миграция на дрехи", като всеки желаещ може да донесе до пет запазени дрехи, които да остави и да избере други за себе си. Размяната на дрехи се организира от Българска фондация „Биоразнообразие", екологично сдружение „За земята" и компанията TexCycle. Ще има работилници за деца и ролеви игри. В 11:00 ч. започва играта „Как се образува дъждът", а в 12:00 ч. деца ще могат да научат как си говорят дърветата и прилепите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.