• 14 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пламен Димитров: Няма отлив от чуждестранни инвестиции

Пламен Димитров: Няма отлив от чуждестранни инвестиции

/КРОСС/ На пазара на труда има постулати, които в България все още не действат. Икономистите, в това число и Институтът за пазарна икономика, през последните 15 години твърдят винаги, че когато се вдига минималната работна заплата, би трябвало да значи, че някои работници ще бъдат изхвърлени от пазара, тъй като ще станат по-скъпи за бизнеса. Но това не е причината. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервюто на „На фокус" след новините.

Няма отлив от чуждестранни инвестиции, категоричен бе той. „В данните на Пазара на труда имаме рекордни стойности, които показват точно обратното - 77% заетост в последните 2 години. Това е рекордно", посочи Димитров.

Държавата, работодателите и синдикатите не се разбраха за минималната работна заплата, която се предвижда от 1 януари 2025 г. да стане 1077 лева. „Нищо необичайно и непредвидено не се е случило не се е случило. Действаща норма на кодекса на труда просто беше приложена от служебния кабинет. Тя казва, че минималната работна заплата за следващата година за следващата година трябва да бъде 50% от средната от предходните 12 месеца към 1 септември. Аритметичната сметка показва, че това е 1077 лв.", заяви той.

„От формална гледна точка няма законови проблеми. Но има въпросителни, които касаят мястото и ролята на синдикатите и работодателите. Това трябваше да бъде решено не по повод на минималната работна заплата, а заради прилагането на директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаването на колективното договаряне на заплащането", допълни Димитров.

Той припомни, че 15 ноември е крайният срок за прилагането на директивата. „Ние очевидно няма да я приложим, след което България ще търпи ежедневни санкции от страна на ЕС", заяви президентът на КНСБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.