• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Русия въведе наказателна отговорност за фалшиви новини за действията на армията

Русия въведе наказателна отговорност за фалшиви новини за действията на армията

/КРОСС/ Държавната дума прие на трето, последно четене законопроект, който въвежда наказателни санкции и големи глоби за фалшификати, които дискредитират руската армия и призовава за санкции срещу Русия.

„Законопроектът ще бъде незабавно изпратен в Съвета на федерацията, заседанието ще се проведе днес в 14:00 часа в Съвета на федерацията. След одобрение законопроектът ще бъде предоставен на президента за подпис“, каза Вячеслав Володин, говорител на Долната камара.

Според него има възможност още утре нормите на закона за прякото действие "да принудят тези, които са лъгали и са правили изявления, дискредитиращи нашите Въоръжени сили, да понесат много тежко наказание".

В документа се отбелязва, че срокът на лишаване от свобода за такова престъпление може да бъде до 15 години, той ще се прилага, ако фалшификати водят до сериозни последици.

Разпространението на умишлено невярна информация за използването на руските въоръжени сили ще се наказва с:

- глоба в размер от 700 000 до 1,5 милиона рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за период до 18 месеца;

-  поправителен труд до една година;

- принудителен труд до три години;

- Лишаване от свобода за същия срок.

Ако престъплението е извършено от лице, използващо служебното си положение, от група лица, от група лица по предварителна уговорка или от организирана група, с изкуствено създаване на доказателства за обвинение, от користни подбуди, мотивирани от политически , идеологическа, расова, национална или религиозна омраза, или вражда, или по мотиви омраза, или враждебност към която и да е социална група, то наказанието може да бъде както следва:

- глоба в размер от три до пет милиона рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за период от три до пет години;

- принудителен труд до пет години с лишаване от право да заема определени длъжности или да извършва определени дейности за срок до пет години;

- Лишаване от свобода за срок от пет до десет години с лишаване от право да заема определени длъжности или да извършва определена дейност за срок до пет години.

Законопроектът предвижда и наказание за призиви за санкции срещу Русия:

- глоба до 500 хиляди рубли или в размер на заплатите или други доходи на осъденото лице за период до три години;

— лишаване от свободата до три години;

— принудителен труд до три години;

— арест за срок до шест месеца;

— лишаване от свобода за срок до три години, със или без глоба в размер до двеста хиляди рубли, или в размер на работната заплата или друг доход на осъдения за определен период до една година.

Максималното наказание за призиви за дискредитиране на руската армия ще бъде пет години затвор.

По-рано говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че сега има „колосален поток от фалшификати“ за действията на руските военни в Украйна. Според ведомството в това участват чужди разузнавателни служби, а НАТО ги координира.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.