• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7919
  •  GBP / BGN 2.3377
  •  CHF / BGN 2.0787
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Защо Борислав Сарафов се оказа единствена кандидатура

Защо Борислав Сарафов се оказа единствена кандидатура
Говорят Николай Кокинов и Емил Георгиев

/КРОСС/ Борислав Сарафов е единственото предложение за нов главен прокурор. Министърът на правосъдието не се възползва от правомощието си да посочи друг кандидат. Има сериозна индикация за правна несигурност и за правен спор - доколко настоящият състав на основния кадрови орган на съдебната власт - ВСС, има право да проведе избори за нов главен прокурор и за председател на ВАС. Това каза в студиото на БНТ "Денят започва" адвокат Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки". Той припомни, че във връзка с произнасянето на Конституционния съд по повод най-актуалните промени в Конституцията, в частта "Съдебна власт", където има една преходна и заключителна разпоредба, която възпира досегашния ВСС от извършването на тези избори. Тази преходна и заключителна разпоредба е в сила, тя продължава да бъде част от Конституцията."

Това обстоятелство сочи, че е налице правна несигурност и правен спор, които трябва да бъдат отстранени преди да се прави какъвто и да е избор за върховните позиции в съдебната власт, заяви адвокат Георгиев.

За Николай Кокинов - бивш градски прокурор на София, няма драма, защото Конституционният съд остави в сила въпросната разпоредба, която дава възможност на ВСС да инициира тези процедури. Не са виновни от ВСС, че две години депутатите не благоволиха да излъчат нови представители и обновят този орган. Нормалното е той да продължи да функционира, тъй като не можем да чакаме още няколко години някой да се накани да смени този ВСС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Единственият е защото е запознат с правилата на играта в тази ситуация.

Преди 2 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.