• 24 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8165
  •  GBP / BGN 2.3522
  •  CHF / BGN 2.0940
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Международен ден за борба с полиомиелита

Международен ден за борба с полиомиелита
Целта, да избавим света от тази болест, е по-близо от всякога

/КРОСС/ На 24 октомври отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита. Ротари Интернешънъл е организацията, която още през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива Полио Плюс.

Полиомиелитът засяга детската възраст, особено в първите 5 години, и се характеризира с тежко протичане, висок леталитет и е главна причина за инвалидизация при децата (оттам и популярното му име „Детски паралич"). При полиомиелита са установени два механизма на предаване - въздушно-капков и фекално-орален, като при втория, основните фактори на предаване са хранителните продукти: плодовете, зеленчуците; каналните и поливните води, водата в плувните басейни, предмети и вещи от обкръжението на болния и най-вече замърсените ръце. При въздушно-капковия механизъм източник на зараза са болните и вирусоносителите. Заболяването е антропоноза.

През май 1988г., Световната здравна асамблея постави пред Световната здравна организация (СЗО), целта за глобална ерадикация на полиомиелита, по инициатива на Ротари Интернешънъл.

Оттогава до сега, почти всички държави, в т.ч. и България (след 2002г.), са обявени за зона, свободна от полиомиелит. Ендемични в световен план остават единствено Пакистан и Афганистан, като се проследяват миграционните процеси, свързани с ендемичните зони.

Последната стратегия на СЗО (2022-2026г.) изисква провеждане на епидемиологичен надзор на острата вяла парализа (ОВП), за ерадикация на полиомиелита, чиито цели са:

  • Прекъсване на всяко предаване на полиовируси в ендемични страни.
  • Спиране предаването на cVDPV (ваксинодериватни полиовируси) и предотвратяване възникването на огнища, в неендемични страни.

Светът ще бъде свободен от полиомиелит тогава, когато не са открити паралитични случаи, в продължение на три последователни години. Постигането на тези цели изисква всеобщи и съгласувани усилия на държави и организации, като инактивираната (IPV) и оралната (OPV) противополиомиелитни ваксини играят неразделна роля.

 

 

Ротари Интернешънъл работи неуморно за изкореняване на полиомиелита повече от 35 години. Целта, да избавим света от тази болест, е по-близо от всякога. От първия проект на Ротари за ваксиниране на деца във Филипините през 1979 г. и създаването на Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита, в която Ротари е един от партньорите-основатели, случаите на полиомиелит са намалели с 99,9 %.

Членовете на Ротари клубовете са допринесли с повече от 2,7 млрд. долара и безброй часове доброволческа работа, за да предпазят близо 3 млрд. деца в 122 държави от това парализиращо заболяване. Усилията и работата на Ротари клубовете с местните власти ангажират правителствата да допринесат за каузата с допълнителни повече от 10 млрд. долара.

И тази година, на 24 октомври, Ротари клуб Стара Загора, както и много други Ротари клубове и партньори в борбата срещу полиомиелита, ще се присъединят с дарения към усилията за изкореняване на заболяването веднъж завинаги.

Автори:
Ас. д-р Ивелина Симеонова, епидемиолог, Медицински факултет, Тракийски университет
Проф. д-р Валентин Стоянов, член на Ротари клуб Стара Загора

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.