• 08 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7809
  •  GBP / BGN 2.3306
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Протест и контрапротест в София за спорните промени, забраняващи ЛГБТ пропаганда в училищата

Протест и контрапротест в София за спорните промени, забраняващи ЛГБТ пропаганда в училищата

/КРОСС/ Две демонстрации се проведоха снощи в „триъгълника на властта" в центъра на София. Пред президентството протестът беше против законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация и e с искане президентът Румен Радев да наложи вето на измененията. Събитието бе организирано във Фейсбук.

Другата демонстрация, организирана от „Възраждане", беше пред сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I" №1 и е в подкрепа на промените.

В района има засилено полицейско присъствие.

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщи по-рано днес прессекретариатът на президента.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин - пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът миналата седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане".

„Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание. Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

В понеделник 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките" и Младежка ЛГБТ организация „Действие".

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви в понеделник, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кои промени са спорни и кой ги оспорва , 7000 педала .

16.08.2024 14:09:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.