• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Възможен ли е мир и на каква цена? Какъв ще е изходът на войната между Русия и Украйна

Възможен ли е мир и на каква цена? Какъв ще е изходът на войната между Русия и Украйна

/КРОСС/ Все по-често се говори за евентуален мирен договор между Русия и Украйна, но с цената на отстъпки от територията, които Киев трябва да направи според това споразумение. Кметът Виталий Кличко повдигна въпроса дали не е време за референдум. За този и други възможни сценарии - пред NOVA говори украинският политолог и историк - доц. Евген Магда.

Съществува сериозен натиск за прекратяване на войната, но според украинското законодателство провеждане на референдуми по време на военно положение е невъзможно. Трудно е да се предвиди как биха се развили демократичните процедури в такъв момент, посочи той.

По думите му както във всяко демократично общество - хората имат различни възгледи. Колкото до това дали украинците са готови да продължат борбата - спомнете си как киевчани разчистваха отломките от разрушената детска болница и ще си отговорите на много въпроси, отговори той на въпрос дали украинците са готови да продължат борбата.

Относно т.нар. информационна война политологът смята, че никой няма вълшебна пръчица, но лъжата трябва да се открива, да се говори за нея и да се говори истината. Русия много добре знае как работи европейската демокрация и медии. Що се отнася до България, Сърбия и други Балкански войни - Русия използва историческия разказ за освобождаването на тези страни от османско владичество, коментира доц. Магда.

В Русия TikTok и Instagram са забранени, но извън границите си тя използва всички възможни платформи, а на нас ни липсва такава системна работа. Фабриката за тролове, която контролираше Пригожин, след неговата смърт много бързо мина под държавен контрол", подчерта той.

Възможните сценарии оттук нататък са твърде много, за да можем да ги опишем всичките, но бих искал да подчертая, че ако някой в очите на Путин търси мир - то дълбоко греши. Никой не знае кога ще свърши тази война. Преди 24.02.2022 г. всички смятаха, че Украйна ще се разпадне, но това не стана. Затова смятам, че след завършването на руско-украинската война, от двете воюващи държави ще остане само една и това е Украйна, категоричен е историкът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.