• 20 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8031
  •  GBP / BGN 2.3518
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Юлия Навалная: Няма да се върна в Русия, докато не разбера, че „няма да бъда затворена на летище като Алексей“

Юлия Навалная: Няма да се върна в Русия, докато не разбера, че „няма да бъда затворена на летище като Алексей“

/КРОСС/ Юлия Навалная, вдовицата на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, заяви, че се надява един ден президентът Владимир Путин да се превърне от „цар на Русия в обикновен затворник".

Навалная, чийто съпруг почина в арктически затвор при неизяснени обстоятелства през февруари, след като години наред беше най-големият политически опонент на Путин, също така обеща да продължи делото на съпруга си, но заяви, че няма да се върне в Русия.

В обширно интервю за The Sunday Times 48-годишната жена разкри, че никога не е обсъждала с Навални да оглави руското опозиционно движение в случай на неговата смърт.

„Мисля, че той би искал да ме държи далеч от тези политически, опасни неща", каза тя пред вестника, дни преди посмъртната мемоарна книга на покойния ѝ съпруг да бъде публикувана на 22 октомври.

„Но просто осъзнаваш, че нямаш избор. Разбира се, че можеш просто да си мълчиш. Но това не съм аз. Никога не бих се отказала от Русия", каза още Навалная. Тя допълни, че няма да се върне в Русия, докато не разбере, че „няма да бъде затворена на летище като Алексей" и признава, че „никой не знае" кога това може да стане възможно.

През юли Русия я включи в списъка си с „терористи" и „екстремисти" и издаде заповед за арест.

Руските официални лица често поставят такива етикети на опозиционни фигури и на тези, които водят кампания срещу Кремъл или офанзивата в Украйна.

Оттогава насам Кремъл е добавил в черния си списък поне още девет души, свързани с Навални, включително бившата говорителка Кира Ярмиш и председателката на неговия Антикорупционен фонд Мария Певчих.

На въпрос за отношението ѝ към Путин, Навалная отговори, че не мрази руския лидер, но иска да го види в затвора, „както беше съпругът ми".

„Искам той да се превърне от нещо като цар на Русия в обикновен затворник в Русия", подчерта тя.

Обсъждайки решението на Навални да се върне в Русия през януари 2021 г., което в края сметка завърши с арест, вдовицата каза, че „напълно разбира, че трябва да се бориш".

„Това е неговият живот, това е неговият избор, това са неговите убеждения. Да го убеждавам да остане в изгнание? Бих се чувствала много по-виновна. Опитвам се да не гледам назад. В противен случай това ще ме наведе на много трудни мисли. И това ще направи наистина трудния ми живот още по-труден", добави Навалная.

Тя също така отбелязва, че е била „малко скептична" относно перспективите за обсъжданата размяна на затворници, в която участваше Навални преди смъртта си:

„Знам как се работи, когато преговаряш с Путин. Той през цялото време лъже. Ето защо никога не съм мислила, че това може да се случи утре".

Източник: БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никой не те вика да се върнеш.

Преди 2 часа

Анонимен

Е, сега вече Путин ще заплаче!

Преди 3 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.