• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7582
  •  GBP / BGN 2.3222
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Над 5200 души на дойдоха на Събора на русофилите край Калофер

Над 5200 души на дойдоха на Събора на русофилите край  Калофер

/КРОСС/ Традиционният събор на русофилите в България събра над 5200 души в местността Паниците край Калофер. Организаторите преброиха 65 големи автобуса, над 200 леки автомобила, както и 83 микробуса, с които те бяха дошли за 19-то издание. В това число не влизаха неорганизираните участниците.

Проявата започна в ранния преди обед в събота, като изпълнения напрофесионални и любителски състави вдигнаха градуса на настроението. 

Популярни руски и съветски песни озвучаваха големите поляни в полите на Балкана в продължение на няколко часа.

„Вставай страна огромная", „Катюша", „Ваше благородие", „"Позови меня тихо по имени", както и още десетки песни от любими руски и съветски филми бяха част от културната програма.

Дойдох тук, защото се чувствам свързана с руската културата, сподели пред „Марица" Таня Божилова от Карлово.

Като ученичка посещавах руска школа, където освен че изучавахме езика, се запознавахме с руската и съветската литература, с изобразителното изкуство. Оттогава помня и обичам много стихотворения и песни, а пейзажите на рускитехудожници са ми любими. Имах и съветско другарче, с което си пишехме писма в продължение на много години. Казваше се Вяра, имаше две сестри Надежда и Любов, а майка им се казваше София. Бяха от Иркутск.

Канехме се да си разменим гостувания, но след 1990 г. писма ни се разредиха и загубихме връзка. С цяла група русофили на събора бе дошла Нина Димитрова от Силистра.

Тя сподели, че е русофил по семейна традиция. Руските енциклопедии, литературата, песните и филмите, както и връзката и с връстници от ученическите години са оформили отношението и към голямата славянска страна. Нина също имала съветско другарче - Таня. Покрай задочното им познанството връзка установили и семействата им. Картини от руски художници, картички с изгледи от руски градове, записи на руски песни са част от семейната ни съкровищница, сподели още Нина Димитрова.

Официалната част на събора започна след пристигането на почетния председател на Национално движение Русофили Николай Малинов, председателя Милен Чакъров, ръководителите на русофилските организации четири държави - Александър Джурбавия от Албания, Микис Филариотис от Кипър, Елизео Бартолази от Италия, проф. Зоран Милошевич и д-р Диана Лазаревич от Института за политически изследвания в Белград, Сърбия.

Официалните лица пристигнаха от връх Шипка, където на паметника на Свободата бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на Българския от османско иго български опълченци и руски войни. Събитието в местността Паниците бе благословено с водосвет. След него свещеникът покани всички заедно да кажат молитвата „Отче наш". Стотици участници в събора, които бяха около сцената изрекоха думите на Господнята молитва наизуст. 

Много от нас сме вярващи. Ние сме назовали себе си русофили. Нашият основен девиз, който стана девиз на Международното движени на русофилите, който тръгна от тук, от вас, от Националното движение на русофилите е „Сей разумното, то е вечно", заяви в обръщението си към участниците в събора Николай Малинов, който вече е председател на Международното движение на русофилите.

Запазването на традиционните ценности сред които православието, многополюсният свят и изграждането на силни държави е идеологията нашето движение, заяви още Николай Малинов.

Той посочи още, че Международното движение на русофилите има вече 80 организации по света, от които 40 са в Африка. В хода на събора бяха представени приветствия от секретаря на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова и посланика на Руската федерация у нас Н. пр. Еленора Митрофанова.

Русия не е сама, както се опитват да ни убедят средствата за масова информация и политиците русофоби, се казва в обръщението на Митрофанова. С нас са всички страни от БРИКС и Евразийският икономически съюз, страни от Азия, Африка и Близкия изток, припомня в посланик Елеонора Митрофанова.

Източник: marica.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.