• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Болестта на Селин Дион: Какво е Синдром на скования човек

Болестта на Селин Дион: Какво е Синдром на скования човек

/КРОСС/ Милионите почитатели на Селин Дион се питат ще се завърне ли на сцената любимата им певица, след като беше принудена заради сериозен здравословен проблем да отмени планираните си концерти през 2023 г. и 2024 г. Отговор няма, а последната информация за певицата бе, че се връща в Канада, за да се лекува от тежко заболяване.

Причината за крехкото състояние на Селин Дион е рядко неврологично заболяване, познато като синдром на скования човек, наричано още и болест на Мьорш-Волтман. Заради спазми звездата не може да контролира гласа си и е принудена да слезе от сцената за неопределено време, за да се погрижи за здравето си. Освен това тя изпитва затруднения и при придвижването. Новината, обявена в края на миналата година, шокира нейните фенове.

През декември 2022 г. носителката на редица награди "Грами" публикува емоционално видео в своя Instagram профил, в което сподели здравословните си проблеми.

Синдромът на скования човек е рядко заболяване и не е добре изследвано, отбелязва ВВС. Характерна за него е сковаността на мускулите по тялото, най-вече на крайниците, а също и повишена чувствителност към дразнители като шум, допир и емоционален стрес. Точно тази повишена чувствителност може да предизвика спазми, обясняват експерти от британския Национален институт по неврологични заболявания.

Страдащите от болестта могат да станат трудноподвижни или пък да се страхуват да излизат от домовете си, тъй като уличните шумове, като например звукът от автомобилен клаксон, са в състояние да предизвикат у тях спазми, водещи до загуба на баланс и падания. Засега няма лечение за този синдром. Все пак, съществуват различни терапии, включително лекарства против тревожност и такива за отпускане на мускулите, които могат да забавят развитието на болестта, уточняват пред ВВС британски експерти.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.