• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Калоян Методиев: Объркана правна уредба, незащитени производители, непочистени пасища и климатичните промени сред причините държавата да върви след пожарите

Калоян Методиев: Объркана правна уредба, незащитени производители, непочистени пасища и климатичните промени сред причините държавата да върви след пожарите
В работата си държа на трите неща – сигурност за хората, защита на родното производство и екология“, заяви независимият народен представител с парламентарен въпрос към земеделския министър Георги Тахов

/КРОСС/ „Климатичните промени са неоспорим факт и засягат и нашата страна. Сезоните се изместват. Наблюдаваме дълги периоди на високи температурни рекорди. Големи част от страната са обхванати от горски пожари. Една от причините, макар и не основна, е непочистени ливади и пасища, обърканата правна уредба, архаични текстове, липса на координация между вас и областните структури на държавата".

Това постави като проблем независимият народен представител Калоян Методиев и се обърна с парламентарен въпрос към служебния министър на земеделието, горите и храните Георги Тахов. „В работата си държа на трите неща - сигурност за хората, защита на родното производство и екология. Искам българските граждани да са спокойни за живота и имотите си, за бизнеса си и за чистотата на храната и въздуха. Всичко е свързано", заяви Методиев.

Проблемът: „Издали сте заповед за ограничаване на косенето на сено, почистването на пасища и мери в периода 18.07 - 18.08.2024 (с.NoРД09-793/17.07.2024). Последва заповед от страна на Областния управител на област Сливен (изх. N°РД-11-01-047/19.07.2024,), който от своя страна забранява всички горепосочени дейности до 31.08.2024 година. Веднага възникват серия от въпроси", посочва Калоян Методиев:

1. Текстовете на двете заповеди си противоречат. Сроковете също са различни. В качеството ви на министър разрешавате косене с бавно-оборотна техника, докато Областният управител я забранява изрично. С коя от горепосочените заповеди да се съобразяват земеделските стопани?

2. Как според вас обработващите засегнатите пространства, следва да си свършат работата на ръка и с бавно оборотна техника? Това са недопустими условия на труд в XXI-ви век. Кой работник ще се качи на косачка на 40 градусова жега, без климатик, за да коси?

3. Как производителите на сено, които са ограничени да работят в периода от 51 юли до 15 август, съобразно разпоредбите на наредбата за опазване на териториите в „НАТУРА 2000", могат да оцелеят финансово?

4. Според земеделските производители, след периода на забраната (до края на август) сеното на полето и в планината ще бъде напълно изгоряло и следователно негодно за продажба. Към този момент в края на август и началото на септември всяко влизане на терен с косачка, в земя с изключително сухо сено ще увеличи значително риска от възникване на пожари. Как ще се предотврати тази опасност и след така наложената забрана? Тогава ще е по-опасно от сега!

5. Невъзможността аз косене и балиране на сено ще доведе до недостиг на храна за презимуване на животните на клиентите на засегнатите производители на сено. Кой ще осигури на собствениците храна за техните животни и на каква цена? Възможно ли е това да ощети нашите земеделци и да доведе до спекулативна търговия с внос от трети страни като например такива от северните ни съседи като Румъния, Молдова или Украйна?

6. Планирате ли да да удължите сроковете за косене и почистване на ливади и пасища за 2024, съобразно времето, в което не могат да бъдат обработвани, съгласно по-горе посочените забрани от ваша страна и тази на Областния управител на област Сливен - (т.е. удължаване на срока с 1месец и 12 дни след изтичане на забраната от страна на двете ведомства)?

7. Планирате ли да спрете извършването на проверки за допустимост на площ за срока до края на септември 2024 година? Не е справедливо да очаквате свършена работа от производителите на сено, при условие, че им се забранява да извършват дейност?

8. Планирате ли компенсация за производителите на сено заради претърпените щети и пропуснати ползи?
В заключение независимият народен представител посочва:

„Промяната в климата изисква промяна в наредбата за регулиране на дейностите в зони на „Натура 2000" и изтегляне на сроковете за планински и полупланински райони, поне с 20-30 дни по-рано, което означава започване на процесите по косене и почистване от средата на месец юни. По този начин площите ще бъдат окосени, когато сеното е по-зелено, опасността от пожари ще намалее значително, сеното ще е хранително и подходящо за изхранване на животните, а не изгоряло и с лошо качество. Съществуват примери за предходни заповеди на Министерство на земеделието, храните и горите (РД09- 788/05.08.2021г.), в която е отчетена опасността от пожари. Недопустимо е срокове, които са съотносими към южните райони в Странджа и Сакар, да бъдат еднакви с тези за Стара планина или за Дунавската равнина. Процесите на растеж и изсъхване на сено се осъществяват с дни и седмици по-късно, в зависимост от широчинната и височинната зоналност (колкото по на север, и колкото по-нависоко в планината е локацията на съответните земеделски земи)", подчертава независимият народен представител.

„Трябва да се намери сечението между защитата на родните производители, екологичните норми (гнезденето на птиците, което вследствие на климата се измества по-рано) и сигурността в страната (опасността от горски пожари)", категоричен е Калоян Методиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.