• 18 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.3436
  •  CHF / BGN 2.0851
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

/КРОСС/ България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на железопътен Коридор VIII съгласно Регламента за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Това стана ясно вчера, след среща в Брюксел между заместник-министъра на транспорта и съобщенията на България Бисер Минчев, държавния секретар в Министерството на транспорта на Република Северна Македония Стефан Волкановски, представители на Европейската комисия, финансовите институции ЕИБ и ЕБВР, Секретариата на транспортната общност и директорите на железопътните инфраструктурни компании на двете страни.

България и Република Северна Македония се договориха да водят редовен диалог на високо ниво за постигане на успешно завършване на реконструкцията на Коридор VIII. Участниците в разговорите се споразумяха да активират отново механизмите за сътрудничество, договорени в Меморандума за разбирателство от 2022 г., особено по отношение на съдържащата се в него разпоредба за създаване и поддържане на съвместна работна група.

По покана на българската страна първата подобна координационна среща ще се проведе на 31 октомври в София, като двете страни изразиха готовност да си сътрудничат тясно с ЕИБ, координатора на Европейския транспортен коридор "Западни Балкани - Източно Средиземноморие" и Секретариата на Транспортната общност за оптималната координация на по-нататъшния напредък на развитието на Коридор VIII.

България и Република Северна Македония постигнаха съгласие да работят за намирането на координирано техническо решение за скорошното изграждане на трансграничния тунел между двете страни.

По време на срещата заместник-министър Бисер Минчев заяви, че България от години полага усилия да насърчи развитието на Коридор VIII. Той посочи, че за България изграждането на коридора е ключов инфраструктурен приоритет. „Ние потвърждаваме своя ясен ангажимент за постигането на реален напредък по проекта. В особено голяма степен това важи за трансграничния железопътен участък с Република Северна Македония от тунела при Деве баир до Гюешево с цел бързото премахване на това „тясно място" и свързване на железопътните системи на двете страни в предвидения от Регламента ТЕН-Т срок до 2030 г.", подчерта Бисер Минчев.

„Проектът за изграждането на липсващата жп връзка от гара Гюешево до входа на трансграничния тунел „Деве баир" е предвиден за финансиране по Програма „Транспортна свързаност" и също трябва да бъде завършен най-късно до 2030 г., като след приключване на всички процедури строителството може да започне през 2026 г.", отбеляза заместник-министър Бисер Минчев.

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани - Източно Средиземноморие". Създаването на интермодална връзка между Черно и Адриатическо море е от ключово значение за повишаване на геостратегическата автономност на ЕС и НАТО в региона и ще допринесе с нови импулси за европейската му интеграция и икономическа и културна обвързаност. Комисията приветства повторното потвърждение на ангажимента на двете страни като готовност за регионално сътрудничество, от съществено значение за бъдещето на двете държави.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не изпускай шанса си. Решението на много проблеми, може би и вашите са тук:---- https://come.ac/vazhno

Преди 13 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.