• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Д-р Александър Симидчиев:Готвени законови промени целят да прекъснат агресията над медици

Д-р Александър Симидчиев:Готвени законови промени целят да прекъснат агресията над медици

/КРОСС/ Скоро ще бъде факт Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, който включва раздел, касаещ агресията срещу медицински служители. Това каза Александър Симидчиев - заместник-председател на Комисията по здравеопазване в НС, „Демократична България", в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Готвени законови промени целят да прекъснат агресията над медици. „Промените са свързани въвеждането на задължения на пациентите. Например едно от задълженията ще бъде да съобщават данни за своето състояние, които да са истина. Ще има и забрана за влизане на въоръжени лица в медицинските пунктове. Важно е да повишим доверието към двете страни", заяви Симидчиев.

Той допълни, че готвените промени вече са одобрени от коалицията, като предстоят разговори и с опозиционните партии в Народното събрание.

По думите му десетилетия наред здравеопазването не е било ключова тема и сега берем плодовете на безхаберието. „Доверие не може да се гради бързо, то се гради стъпка по стъпка", каза депутатът.

Проблемът с електронните направления е заради недобросъвестни доставчици на медицински софтуер, които не са били готови за въвеждането му в уречения срок. „В момента се опитваме да правим няколко тежки реформи в няколко различни области. Проблемът не е само в електронизацията, тя е ключова, за да знаем какво се случва в системата, но проблемът е и кадрови. Тази реформа изсветлява системата и когато някой прави нещо, което е свързано с това, че подмолно получава повече, отколкото трябва да получи от тази система, или го получава по нерегламентиран начин, тези случаи ще намалеят до минимум, когато ние електронизираме системата", коментира Александър Симидчиев.

Проблемите с въвеждането на електронното досие са били очаквани и са нормални, но те ще бъдат изчистени в процеса на работа. Затова и отлагането на старта й сега не би решил тези проблеми, а би ги отложил, заяви заместник-председателят на Комисията по здравеопазване.

Според Симидчиев влизането на прокурист в „Пирогов" и „Александровска болница" е добро решение, защото не всеки директор на болница е добър икономист. „Не може само икономисти да управляват здравеопазването, но вероятно не може и само лекари. Има нужда от хора с комплексен подход, за да може процесът да бъде планомерен", коментира той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.