• 18 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8031
  •  GBP / BGN 2.3518
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Израел потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е ликвидиран

Израел потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е ликвидиран

/КРОСС/ Израелската армия потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е бил убит. Той е бил ликвидиран по време на рутинна операция на военните на Тел Авив. Военните са разполагали само с информация, че в сграда в град Рафа, южната част на Ивицата Газа, са се намирали бойци на „Хамас", но не и, че сред тях е и самият лидер на групировката.

"Яхия Синуар се криеше на мястото, където нашите сили нападаха от дълго време. Не знаехме, че той е там, но продължихме да действаме решително. Силите ни идентифицираха трима терористи, които бягаха от къща на къща и се разделиха, след като бяха обстрелвани. Синуар избяга сам към една от сградите. Но работата ни не е свършена - няма да спрем, докато не върнем всички заложници у дома, по какъвто и да е начин", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Израелската армия разпространи кратко видео, заснето с дрон, в което се вижда ранен мъж, представен като Яхия Синуар точно преди да бъде убит.

„Държавата Израел се разправи днес с Яхия Синуар, подъл убиец и терорист Яхия Синуар е терористът, архитерористът, който планира и извърши 7 октомври, когато бяха убити толкова много невинни израелци - деца, жени и възрастни хора", заяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Синуар беше обявен за водач на организацията през август, след убийството на предшественика му Исмаил Хания в Техеран. Той е смятан за стратег на безпрецедентното палестинско нападение срещу израелска територия през есента на миналата година, заради което избухна войната в Газа. Смъртта му едва ли ще сложи край на конфликта, но според Израел това може да е стъпка в тази посока.

"Той е мъртъв. Беше убит в Рафа от смелите войници на Израелските сили за отбрана. Това не е краят на войната в Газа, но е началото на края. Към народа на Газа имам едно просто послание: тази война може да приключи още утре, ако "Хамас" сложи оръжията си и върне нашите заложници. "Хамас" държи 101 заложници в Газа, които са граждани на 23 държави. Израел се ангажира да направи всичко възможно, за да върне всички тях у дома", обяви Бенямин Нетаняху.


Редица световни лидери реагираха като обявиха, че елиминирането на Синуар трябва да стане повод за прекратяване на конфликта в Газа. Вашингтон ще удвои усилията си в тази посока, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Синуар беше сочен като главния виновник за терористичните атаки от 7 октомври, заяви френският президент Еманюел Макрон. "Днешният ден е повратна точка, както и военен успех за Израел. Този повод трябва да бъде използван, за да бъдат освободени всички заложници и войната да бъде окончателно прекратена. Нужно е да се сложи край на военните операции, за да се открие най-накрая надеждна политическа перспектива, както за израелците, така и за палестинците", подчерта Макрон.

От Берлин, където пристигна за среща с лидерите на Германия, Франция и Великобритания, Джо Байдън определи 17 октовмри като добър ден за Израел, за САЩ и за света. Той заяви, че е време да се продължи към прекратяване на огъня в Газа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.