• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7582
  •  GBP / BGN 2.3222
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Атанас Славов: Има информация, че Пеевски е правил опит за влияние върху Конституционния съд

Атанас Славов: Има информация, че Пеевски е правил опит за влияние върху Конституционния съд

/КРОСС/ Виждаме как се обръща политическият процес в България. Пеевски се е посветил на това да обезсмисли направените в изминалите няколко месеца реформи. Има информация, че той е правил и опит за влияние върху конституционните съдии, така че всички приети промени да паднат. Очевидно целта е да се върнем изцяло назад - сякаш тази една година управление на ПП-ДБ не се е случила. Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на правосъдието от ПП-ДБ Атанас Славов.

Той напомни, че промените в Конституцията зададоха една нова рамка, в която да има независим съд и отчетна прокуратура, но тези промени трябва да бъдат изпълнени със съдържание, което става на два етапа - приемането на изцяло новия Закон за съдебната власт и, второ, изборът на нови членове в структурно променения Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, ново ръководство на прокуратурата и избор на председател на Върховния административен съд.

"Всички очакваме Конституционният съд да се изкаже относно промените, които направихме в Конституцията. Надяваме се решението, което предстои да е професионално, юридически аргументирано и да не е повлияно от политическата конюнктура.", каза Славов. "Решението на Конституционния съд може да дръпне ръчната спирачка на всички бъдещи реформи в съдебната система. Така ще се върнем към състоянието на зависим съд и подотчетна на олигархичните кръгове прокуратура", добави още той.

Според Атанас Славов "Демократична България" би дала подкрепа за третия мандат само срещу конкретни реформи - Закон за съдебната власт, реформа на службите, Шенген и еврозоната. "Това означава и партиите да не слагат своите любими политически лица в един потенциален кабинет. Очакването ни е за експерти, които да поемат отговорност с подкрепата на партиите и заедно да изведем страната от кризата", заяви той.

На въпрос относно разминаванията в позициите на ПП и ДБ за третия мандат за правителство, бившият правосъден министър отговори, че вземането на решение в една коалиция е процес и е нормално да има различия, но не може да става дума за разцепление. "Решенията се вземат общо, а партиите в коалицията са равнопоставени. Когато достигнем консесус, ще излезем с обща позиция", заключи той.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как няма да влияе, нали чака дете от новата съдийка, тежката артилерия на ГЕРБ, Деса конституционната….Скоро ще си имат прасенце.

11.07.2024 08:20:08

Анонимен

Следва период на жестока борба от страна на забогателите по време на мутренско-бандитския преход за запазване на награбеното.

11.07.2024 07:41:59

Анонимен

А бе плешинг, ти нали беше министър на правосъдието? Ако има данни, дай ги на ДАНС и да си вървят нещата по реда. Интересно, обаче ще стане ако така наречените данни не се потвърдят, свидетели няма, а дори се окаже че и данни няма. Тогава Прасчо така ще ви го отцепи, че през сълзи пак ще започнете да говорите за политически мотивирани решения на съда. По отношение на останалото, факт е че прецакахте консититуцията именно от конюнктурни съображения. Вие сте пълни нищожества и като хора и като експерти, което за съжалени ще ни попречи да забравим краткото ви но продуктивно откъм глупости и провали управление.

10.07.2024 15:57:25

Анонимен

Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам-- https://da.gd/wirex

10.07.2024 14:48:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.